Pollbespreking

De aangescherpte maatregelen van de KNVB gaan niets veranderen

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond scherpte onlangs de regels rondom wedstrijden in het profvoetbal aan. De directe aanleiding was een incident waarbij Ajax-speler Davy Klaassen werd geraakt door een aansteker uit het vak met Feyenoord-aanhang en met een hoofdwond het veld verliet. Sindsdien geldt er een beleid waarbij een wedstrijd direct wordt gestaakt zodra er iets op het veld belandt. Wanneer iemand geraakt wordt gaat het daarbij om een definitieve staking. In andere gevallen volgt een eenmalige 'afkoelperiode'.

Toch ging het sinds het incident tijdens Feyenoord - Ajax alweer meermaals mis. Het voorlopige dieptepunt viel te noteren, toen FC Groningen - NEC na een kwartier spelen definitief werd gestaakt, nadat de grensrechter werd geraakt door een bekertje bier. Het zou niet de laatste keer zijn die speelronde dat er vanuit de supporters dingen op het veld werden gegooid. Tijdens de bekerfinale tussen Ajax en PSV van zondag 30 april, moesten netten in De Kuip ervoor zorgen dat supporters achter beide doelen niets op het veld konden gooien.

Tijdens de bekerfinale viel verder op dat ook de 22 spelers op het veld een bijzonder kort lontje hadden. Beide aanvoerders - DuĊĦan Tadic  van Ajax en Luuk de Jong van PSV - vielen in de eerste helft vooral op omdat ze zich meer bezig hielden met zeuren, zaniken en aanstellerij dan met voetballen. Het is gedrag dat makkelijk overslaat naar de tribunes. Ook Franc Joosten vindt dat er een belangrijke rol is weggelegd voor de spelers. "Misschien moeten ze het opruiende gedrag van spelers in het veld sneller bestraffen", schrijft hij.

Suzanne Elbers-Meesters hoopt dat het publiek zelf voor verandering kan zorgen. "Ik hoop dat er nu meer sociale controle in het publiek gaat komen en dat diegene die de overlast veroorzaakt flink aangepakt gaat worden", schrijft ze. Al heeft ze daar zelf een hard hoofd in. "Ik denk ook dat er nu juist tuig is dat er een sport van maakt om de wedstrijd te laten stoppen."