College 'betoept' de raad

Normaal verwacht je toch dat het college de raadsleden een eerlijk verhaal vertelt. Helaas blijkt dit niet het geval. In een aantal gevallen 'betoept' ze de zaak.

Heel duidelijk was dat in het geval 'Zeesweg ongenummerd', waar alles juridisch klopte, maar toch niet. Landelijk was er aandacht voor de 'dubbelepettenzaak'. Ook hier is sprake van 'betoeping' van de raad.

Heel duidelijk drukten daar de wethouders Kuipers en Tegels met medeweten van Palmen hun zin door. De zonnepanelen van Lodewijk Burghout moeten er komen. Het door Ruud van Heugten van Greenport opgestelde feitenrelaas komt maar niet boven tafel. Ook niet als de raadsleden geheimhouding beloven. Wethouder Beurskens heeft het trouwens wel, maar hij wil het niet lezen aangezien hij niks geheim kan houden.

Daarom een kort feitenrelaas:

Feit 1: Kuipers, Tegels en Brouwers praten tijdens raadsvergaderingen (september 2021) over een omgevingsdialoog. Het blijkt nu een mailtje met wat kreten. Ook mist de dialoog met de buurtbewoners van Nieuwe Erf.

Feit 2: Volgens het bestemmingsplan zijn energievoorzieningen toegestaan, mits hoofdzakelijk geleverd aan bedrijven in het plangebied. Hoe dan? De elektriciteit gaat gewoon het net op.

Feit 3: Er is geen sprake van burgerparticipatie. Kuipers en Tegels benoemen dit wel als argument om dit plan door te drukken. Tegels heeft het over 50 procent Meewind (een beleggingsfonds) als argument.

Feit 4: Tegels en Kuipers zeggen dat er geen behoefte is voor grond voor glastuinbouw. Dit terwijl op 19 juli 2021 een laddertoets is geschreven dat Californië 2 (een compleet nieuw gebied) moet rechtvaardigen.

Feit 5: De wethouders (uit de mond van Tegels) weten dat de initiatiefnemer Burghout betreft, maar vertellen aan de raad het niet te weten. In de Limburger staat dat Tegels in mei 2021 al vragen hierover stelde tijdens een aandeelhoudersvergadering van Greenport.

Feit 6: De vergunning moet voor 8-11-2021 verleend zijn omdat Karakter Energie BV (Lodewijk Burghout) de subsidie (7,4 miljoen euro) moet krijgen. Het moet dan wel via een versnelde procedure

Feit 7: Burgemeester Palmen is op de hoogte en doet niks. Hij zet zijn handtekening op 21 september 2021 (de dag van de raadsvergadering).

John van Dooren, Zeesweg Sevenum