IVN De Maasdorpen

Wandeling door oude Maasarm ’t Sohr

organiseert zondag 7 mei een wandeling door de oude Maasarm ’t Sohr. De wandeling heeft een lengte van omstreeks vijf kilometer en staat onder begeleiding van IVN-gidsen.

12.000 jaar geleden was er nauwelijks hoogteverschil tussen de Maas en deze oude Maasarm. Daardoor stroomde dit gebied regelmatig mee met de Maas. Omdat de Maas zich steeds dieper insneed in het landschap, lag de oude Maasarm ’t Sohr uiteindelijk een stuk hoger dan de Maas. Nu dit gebied is afgegraven, kan het Maaswater hier weer mee stromen bij extreem hoge waterstanden. Ook komt hier grondwater naar boven. Het water wordt van nature vastgehouden en zorgt voor een moeilijk toegankelijk moerasgebied, een elzenbroekbos.In het open water zit veel vis. De visarend is hier al meerdere malen waargenomen. In ’t Sohr groeien dotterbloem, bosbies en gele lis. Bij de waterplassen en langs de oevers vinden diverse soorten eenden en ganzen voedsel en rust. In de moerasbossen heeft de bever zich gevestigd.

De wandeling begint om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Kasteelweg ter hoogte van de Lissevenweg te Swolgen. Laarzen of hoge wandelschoenen worden in deze periode van het jaar aanbevolen. Raadpleeg voor meer informatie de website van IVN De Maasdorpen.