Ultraloop van 112 kilometer over het Petranpad

Op zaterdag 6 mei gaan honderd Ultra-trailrunners voor de vierde keer in de geschiedenis de strijd met elkaar aan op het Petranpad. Dit pad is een lange wandelroute van 112 kilometer die alle natuurgebieden binnen de gemeente Horst aan de Maas met elkaar verbindt. Normaliter loopt men deze route, die voor meer dan 90 procent over onverharde paden gaat, in meerdere etappes verspreid over meerdere dagen. De trailrunners daarentegen moeten binnen 18 uur finishen.

Afbeelding
Algemeen

Ultra-trailrunning is een vorm van hardlopen door de natuur, over smalle paadjes en natuurlijke hindernissen zoals beekjes, heuvels en rotsen waarbij de totale afstand altijd boven de 42 kilometer ligt. Het Petranpad voldoet met haar rijke biodiversiteit, natuur en lengte van 112 kilometer meer dan voldoende aan deze eisen.

Zwaar parcours

Tijdens de Petranpad Ultra-trailrun, die geregistreerd staat als officiële ITRA wedstrijd, worden de deelnemers om veiligheidsoverwegingen voorzien van een tracker zodat ze goed te volgen zijn door de organisatie.

Organisator Landschap Horst aan de Maas geeft namelijk aan dat we met een vrij zwaar parcours te maken hebben. Dat blijkt ook wel uit het feit dat tijdens de vorige editie slechts 50 procent binnen de tijd finishte.

Ook nieuw zijn de wandelaars die dit jaar deelnemen. Zij krijgen weliswaar 20 uur de tijd, maar ook voor de wandelaars zal het een zware opgave worden. Rekening houdend met enkele rustpauzes zal de gemiddelde snelheid op minimaal 6 kilometer per uur moeten liggen om op tijd te kunnen finishen. De Ultra-trailrun zal zaterdag starten én finishen bij het Kasteeltje Meerlo. De eerste lopers zullen al vroeg in de ochtend vertrekken.

De deelnemers krijgen uiteindelijk tot 23.00 uur om te finishen. Iets minder fanatieke lopers die wél geïnteresseerd zijn in het Petranpad of andere wandelroutes kunnen terecht op de app van Stichting Landschap Horst aan de Maas met interactieve wandelkaarten.