Dakloosheid wordt teruggedrongen met kaders voor ‘Grijs Wonen’

Inwoners van Horst aan de Maas die dakloos zijn óf dat dreigen te worden, mogen gebruikmaken van een tijdelijke opvangplek binnen hun eigen netwerk. Het zogeheten Grijs Wonen vormt daarmee een alternatieve manier van maatschappelijke opvang.

Afbeelding
Algemeen

Het komt regelmatig voor dat inwoners in deze gemeente kiezen voor tijdelijke opvang bij een bekende. Regelgeving weerhoudt deze groep er echter van dat ze zich ook in kunnen schrijven op het tijdelijke adres, waardoor ze niet officieel geregistreerd staan én geen geadresseerde post kunnen ontvangen. Met het vaststellen van Afwegingskader Grijs Wonen, dat vooral dient als leidraad, behoort dat tot het verleden.

Briefadres

Bij Grijs Wonen wordt een briefadres toegekend en worden er afspraken gemaakt over begeleiding naar een duurzame woonplek in de toekomst. Gemeente Horst aan de Maas maakt deze regeling mogelijk in de hoop dat er op deze manier minder mensen op straat of in de maatschappelijke opvang belanden, zodat er sneller stappen naar duurzaam herstel kunnen worden gezet.

Met het vaststellen van een regionaal afwegingskader wordt ervoor gezorgd dat er op uniforme wijze met de regeling wordt omgegaan.

Handhaving en controle

Op het moment dat Grijs Wonen wordt toegepast, worden er met de inwoner van Horst aan de Maas afspraken gemaakt op het gebied van handhaving en controle. De inwoner krijgt daarnaast een briefadres bij de gemeente, waar de post minimaal één keer per week opgehaald dient te worden.

Daarnaast moet de begeleiding van Moveoo, een ondersteunende instantie voor dak- en thuislozen, geaccepteerd worden door iemand die gebruikmaakt van Grijs Wonen.