Verwijderen van stenen huisje aan Westsingel is niet de oplossing tegen overlast

wo 21 feb, 10:18 Poll
Edward-Media
Afbeelding

Het bij velen bekende stenen huisje aan de Westsingel in Horst werd donderdag 15 februari op last van de gemeente verwijderd. Langdurige overlast, achterlaten zwerfafval en vandalisme in en rondom het huisje vormden daarbij de aanleiding. De druppel was het gegeven dat het onderkomen door een zwerver werd gebruikt. In eerste instantie was de plek bedoeld als rustplaats voor recreanten en ontmoetingsplek voor jongeren. Is het verwijderen van de hangplek de oplossing?

Natuurlijk, het verwijderen van de hangplek kan bijdragen aan een betere handhaving van orde en veiligheid in de buurt. Het aanpakken van overlast, zwerfafval en vandalisme verbetert de leefbaarheid voor omwonenden. Aan de andere kant adresseert de verwijdering niet de onderliggende sociale problemen die überhaupt hebben geleid tot het gebruik van de plek door hangjeugd en een zwerver. Zou er niet gekeken moeten worden naar oplossingen die deze problemen aanpakken, in plaats van het gevolg?

Aan de andere kant viel het stenen huisje, dat op een andere plek wordt teruggeplaatst, wel onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Als de hangplek inderdaad een bron van overlast en problemen werd, dan is het aan hen om in te grijpen en de situatie te verbeteren. Het verwijderen van de hangplek is een daadkrachtige maatregel om de problemen aan te pakken. Wel is het wellicht wijselijk om voor een alternatief te zorgen. Niet alleen als rustplaats voor recreanten, maar juist ook voor jongeren. Voor hen was de hangplek vermoedelijk ook een plaats om sociale contacten te onderhouden, en verwijdering kan zorgen voor isolatie.

Het verwijderen van het stenen huisje aan Westsingel is niet de oplossing tegen overlast, wat vindt u?