In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober ging de wintertijd in. De klok werd een uur achteruit gezet, waardoor het ‘s avonds nog eerder donker is, maar we voor ons gevoel wel een uur langer kunnen slapen én het ‘s ochtends ‘een uur eerder’ licht is.. Jaarlijks wordt er gediscussieerd over het nut van het hanteren van een zomer- en wintertijd. Is het niet beter om voortaan altijd zomertijd aan te houden en de klok in het najaar niet meer te verzetten?
“Al langer is bekend dat de voordelen van de zomertijd niet het gewenste effect hebben gehad. Welk effect het wel heeft, is dat het bioritme van mensen verstoord wordt” schrijft Lucia Ramakers. “Wat is belangrijker, een uur langer licht of de gezondheid van de mens? Ik denk dan toch dat laatste. Als mensen structureel een uur vroeger moeten beginnen zullen de meesten dat niet willen. Terwijl de klok een uur vooruit zetten wel massaal gebeurd”, vervolgt ze.
“Het duurt jaren voordat ze in Den Haag een beslissing nemen over deze kwestie. Mensen kunnen allerlei klachten hebben zonder dat ze ook maar weten waar het aan ligt. Neem slapeloosheid, één van de klachten met betrekking tot de zomertijd. Recent was in het nieuws dat steeds meer mensen verslaafd zijn aan slaapmiddelen. Het zou mij niets verwonderen dat dit ontstaat door een van slag geraakt bioritme”, besluit Lucia.
Franc Joosten vraagt zich op zijn beurt af waar we ons druk om maken. “Wederom geneuzel om deze tijden. Laat het toch zoals het nu is. Het is toch heerlijk om in de zomer langer buiten te kunnen zitten?” Anette Custers is het daar wel mee eens. “Kunnen we de winter niet afschaffen?”, reageert ze met een knipoog.
“Geef mij maar de zomertijd. Langer licht vind ik wel fijn.”
Annelies Thijssen-Driessen vind het geen goed plan. “De wintertijd is de echte tijd, dus niet afschaffen”, schrijft ze. Toon van Gerven geeft ook aan dat afschaffen onwenselijk is. “Zelfs de wintertijd loopt drie kwartier voor op de ‘echte’ tijd. Het hele jaar nog een extra uur verschil is geen goed idee.”