Schoolzwemmen moet weer verplicht worden

wo 13 sep., 13:08 Poll
Afbeelding

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) deed onlangs aan gemeenten de dringende oproep om zwemlessen op scholen weer in te voeren. In Nederland was schoolzwemmen lange tijd een belangrijk onderdeel van het onderwijs, maar dit is in de afgelopen jaren bijna volledig afgeschaft vanwege financiële en organisatorische redenen. Slechts ongeveer een kwart van alle schoolgaande kinderen krijgt op basisscholen regelmatig zwemlessen. Er is een groeiende discussie over de vraag of schoolzwemmen weer verplicht moet worden gesteld, gezien de waterrijke omgeving van Nederland en het belang van zwemvaardigheden.

Aan de ene kant is het verstandig om het schoolzwemmen weer in te voeren, omdat Nederland een waterland is. Schoolzwemmen helpt kinderen de nodige zwemvaardigheden aan te leren, waardoor ze veiliger zijn in en rondom water. Dit kan verdrinkingsongevallen voorkomen. Niet iedere ouder kan zwemles voor zijn of haar kind betalen, maar dit moet geen reden zijn om geen zwemles te krijgen.

Aan de andere kant vereist schoolzwemmen zwembaden, gekwalificeerde instructeurs en financiële middelen. In tijden van budgettaire druk kunnen scholen deze middelen misschien elders in het onderwijs beter besteden. Ook kan het toevoegen van schoolzwemmen aan het lesprogramma leiden tot overvolle schooldagen en is er minder tijd voor andere belangrijke vakken. Verder geven sommige ouders de voorkeur aan privézwemles voor hun kinderen of willen zij aanwezig zijn hierbij. De keuze moet daarom misschien ook wel bij de ouders liggen.

Schoolzwemmen moet weer verplicht worden, wat vindt u?