Zes weken zomervakantie in het onderwijs moet worden vervangen door meer kortere vakanties

do 24 aug., 09:10 Poll
Afbeelding

Voor leerlingen en leraren misschien wel de fijnste tijd van het jaar: de zes weken zomervakantie. Hoewel dit een prettige periode is om even bij te komen van het hectische schooljaar, zouden meerdere kortere vakanties economisch gezien efficiënter kunnen zijn. Daarnaast kan het ook invloed hebben op de kwaliteit van het onderwijs.

Wanneer leerlingen zes weken zomervakantie hebben, is er genoeg mogelijkheid voor hun ouders om een lange gezinsvakantie te plannen. Voor veel gezien is dit de enige periode in het jaar waar een gezin lange tijd van elkaar kan genieten. Daarnaast kunnen leerlingen ook aanzienlijk tijd investeren in vrienden of hobby’s, wat op die leeftijd ook van groot belang is. Ook kunnen leraren en leerlingen ook volledig afschakelen, het hoofd leegmaken en even een tijdje echt niet aan school denken.

Aan de andere kant is dit voordeel ook meteen een nadeel. Bij lange tijd van afschakeling verliezen leerlingen weer veel kennis die ze hebben opgedaan. Zijn er meerdere korte vakanties per jaar, hoeven leerlingen minder vaak onderwerpen opnieuw te behandelen, omdat deze in de zomerperiode verloren zijn gegaan. Daarnaast zorgen meerdere korte vakanties voor meer mogelijkheden om op vakantie te gaan. Dit kan resulteren in een betere spreiding van vakantiegangers waardoor prijzen kunnen zakken en het minder druk is op de weg of op het vliegveld. 

Zes weken zomervakantie in het onderwijs moet worden vervangen door meer kortere vakanties. Wat vindt u?