Er moet een maatschappelijke dienstplicht worden ingevoerd

do 18 mei, 08:20 Poll
Afbeelding

Nog niet zo’n heel lange tijd geleden werden mannelijke inwoners van Nederland opgeroepen voor militaire dienstplicht. Gelukkig leven we in Nederland al lange tijd in vrede met omringende landen, dus is een militaire dienstplicht is wellicht niet meer nodig, maar zou een maatschappelijke dienstplicht geen positief effect kunnen hebben op onze jongvolwassenen?

Bij een maatschappelijke dienstplicht moet men denken aan vrijwilligerswerk met een maatschappelijke inslag. Bij de invoering van zo’n dienstplicht snijdt het mes aan twee kanten. Allereerst leren jongvolwassenen zich dienstbaar op te stellen, worden ze betrokken in de gemeenschap en ervaren ze hoe het is om belangeloos anderen te helpen. In de hedendaagse maatschappij zijn dit geen overbodige ervaringen en vaardigheden om op een jonge leeftijd te ontwikkelen. Daarnaast zorgt de dienstplicht ook voor de nodige extra krachten waar een arbeidstekort heerst.

Aan de andere kant belemmert het ambitieuze jongeren in hun traject naar een mooie baan of andere uitdaging. Daarnaast zijn jongeren in Nederland al erg actief met school of werk. Moet hier dan nog een extra ‘baan’ aan worden toegevoegd? Tevens zal het organisatorisch een hele kluif zijn om een maatschappelijke dienstplicht op touw te zetten. En hoe moet het worden gehandhaafd? De kosten kunnen hierbij aardig uit de pan rijzen.

Er moet een maatschappelijke dienstplicht worden ingevoerd. Wat vindt u?

U kunt reageren via Facebook