Plan voor nieuwe inclusieve taalgids in onderwijs gaat veel te ver

20 apr 2023, 12:48 Poll
Afbeelding

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) presenteerde vorige week een nieuwe taalgids voor het onderwijs. Op die manier wil zij bewerkstelligen dat taalgebruik voor minder onderscheid zorgt op scholen. Zo zou een leraar de klas niet langer aan moeten spreken met ‘jongens en meisjes’, maar met ‘leerlingen’. De inclusieve taalgids van het LAKS zette veel kwaad bloed. Onder andere uit politieke hoek klonken vervolgens afkeurende geluiden. Heeft de politiek gelijk en gaat de ‘inclusieve taalgids voor het onderwijs’ inderdaad veel te ver, of is het goed dat er gekeken wordt naar de te gebruiken aanspreekvormen op scholen?

In het onderwijs leven op dit moment veel grotere problemen dan correct taalgebruik in de lessen, zo was een veelgehoorde reactie nadat LAKS de taalgids presenteerde. De gids zou een eind moeten maken aan het gebruik van ‘ongewenste termen’ die met onderwijs te maken hebben. Het gaat daarbij niet alleen over de aanspreekvorm ‘jongens en meisjes’, maar ook termen waar volgens LAKS een negatieve lading aan kleeft. Als voorbeeld halen ze ‘zittenblijven’ aan. Ze stellen voor om die term te vervangen door ‘doubleren’. Ook ‘witte en zwarte scholen’ moet in de ban worden gedaan als het aan het het comité ligt, net zoals ze ‘achterstandsleerling’ niet meer van deze tijd vindt. Genderaanduidingen moeten op termijn helemaal verdwijnen. ‘Hij/zij’ wordt in de gids vervangen door ‘die/diegene’ en een beroep als ‘brandweerman’ wordt ‘brandweerkracht’.

Verder kunnen scholen werken aan een genderneutrale aanduiding op de schoolpas en in de schooladministratie, zoals vermelding van een X in plaats van M (mannelijk) of V (vrouwelijk), vinden ze bij het LAKS. En is het registreren van het geslacht van de leerling überhaupt nodig, vraagt de scholierenorganisatie zich af. Het voorstel van het LAKS kon op de nodige afkeurende reacties rekenen. Zo noemde Tweede Kamerlid Wybren van Haga de gids ‘een krankzinnig voorstel’ en pleitte hij er zelfs voor om de subsidie van LAKS per direct stop te zetten. Ook Geert Wilders liet zijn afkeuring blijken. Hij noemde de gids vol inclusieve taaltips ‘knettergek’.

Hebben zij gelijk met deze felle reacties en gaat een inclusieve taalgids voor scholen inderdaad veel te ver, of is het misschien best een goed idee?

U kunt reageren via Facebook