Het schooluniform moet worden ingevoerd in Nederland

wo 12 apr., 11:56 Poll
Afbeelding

In Nederland is het nooit echt traditie geweest: een schooluniform. Echter, in andere westerse landen zoals Engeland, is een schooluniform de normaalste zaak van de wereld. Zou de invoering van een schooluniform in Nederland ook een goed idee zijn? Of belemmert dit scholieren om zichzelf te kunnen zijn?

Pesterijen vormen één van de meest voorkomende problemen op scholen. Als je iets niet wil voor je kind, is het wel dat hij of zij gepest wordt. Een schooluniform kan hieraan bijdragen. Doordat iedereen dezelfde outfit draagt, is pesten op basis van goedkope of ouderwetse kleding verleden tijd. Daarnaast zorgt het ervoor dat kinderen naar elkaar toetrekken vanwege hun karakters en niet vanwege bepaalde dure merkkleding. Ook zorgt het voor minder stress om ‘s ochtends die ene juiste outfit uit te zoeken.

Aan de andere kant belemmert een schooluniform scholieren om zichzelf te kunnen zijn. Door bepaalde kleidingkeuze kun je laten zien wie je bent of hoe je je voelt. Dat valt met een uniform weg. Daarnaast is een schooluniform ook een redelijke dure aanschaf. Een tweedehands uniform kan als alternatief dienen, maar dit zorgt weer voor dezelfde arm-rijk problematiek zoals met gewone kleding. En heeft een uniform überhaupt zin als kinderen buiten schooltijd gewoon hun eigen kleding dragen?

Het schooluniform moet worden ingevoerd in Nederland. Wat vindt u?

U kunt reageren via facebook