Pollbespreking: De stemgerechtigde leeftijd moet vervangen worden door een politieke kennistest

wo 8 mrt., 15:26 Poll
Afbeelding

Over een kleine week is het weer zo ver: de Provinciale Statenverkiezingen. Op woensdag 15 maart worden alle volwassen Nederlandse burgers weer geacht aan hun burgerplicht te voldoen en een stem uit te brengen op de door heb best bevonden kandidaat. Maar zou dit stemrecht niet enkel beschikbaar moeten zijn voor de mensen die er ook echt verstand van hebben.

Want waarom mag iemand van 40 jaar oud, die misschien geen enkel idee heeft wat de politieke standpunten van de kandidaten zijn, wel stemmen, terwijl iemand van 17 jaar oud, die al weken alle debatten en partijprogramma’s volgt, geen stem mag uitbrengen? Stemrecht puur op basis van leeftijd is wellicht een achterhaald concept. Zouden we daarom, in plaats van een stemgerechtigde leeftijd, niet een kleine politieke kennistest moeten afnemen in het stemhokje, waarbij alleen de mensen met een voldoende score een stem mogen uitbrengen?

Aan de andere kant bepaalt de overheid natuurlijk over ons allemaal, of je nu geïnteresseerd bent in de politiek of niet. De overheid maakt keuzes voor het hele land, dus dan zou ook het hele land het recht moeten hebben om te mogen stemmen, ongeacht politieke kennis. Afgelopen jaar liet minister Bruins Slot nog weten dat stemrecht toekennen aan 16- en 17-jarigen hem te ver gaat. Een standpunt puur gebaseerd op leeftijd, ongeacht de politieke kennis van de jongeren. Het staat haaks op de wens om jongeren meer te interesseren in (regionale) politiek. Het is een discussie die in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen de komende tijd ongetwijfeld weer de kop op zal steken. Maar of er dit keer ook écht iets verandert aan de manier waarop we kiezen? Daar lijkt het niet op.