Extreme groente- en fruitprijzen zijn grotendeels onze eigen schuld

9 mrt 2023, 09:19 Poll
Afbeelding

Het is de laatste tijd dikwijls schrikken geblazen op de groente- en fruitafdeling van de supermarkt. Niet vanwege de staat van de producten, maar wel in verband met de prijs die ervoor betaald moet worden. Voor een bloemkool tik je aan de kassa momenteel zomaar 4 euro af, waar dat verleden jaar nog de helft was. En ook voor paprika’s en tomaten wordt momenteel de hoofdprijs gerekend. De reden? Tegenvallende oogsten in landen als Spanje én het feit dat we gewend zijn geraakt aan de beschikbaarheid.

Dat vrijwel alle groenten en fruit het hele jaar door beschikbaar zijn in Nederland, is een luxe die we gewoon zijn gaan vinden. De oplossing voor te dure bloemkolen en tomaten is dan ook relatief simpel, stellen deskundigen: eet mee met de seizoenen. Dit is de tijd van rode kool, uien, bietjes en boerenkool. Gewassen die horen bij de tijd van het jaar, en die niet geïmporteerd hoeven worden. 

Voor veel overige groenten en fruit zijn we in Nederland sterk afhankelijk van internationale handel en teelt in kassen. Wanneer de oogst in zuidelijker gelegen landen als Spanje vervolgens tegenvalt, zoals nu het geval is, merken we dat direct aan de prijs op het bonnetje. En dat terwijl andere producten, die gewoon op Nederlandse bodem groeien in deze tijd van het jaar, niet veel duurder zijn geworden. Als consument zijn we echter gewend geraakt aan het gegeven dat veel groenten- en fruitsoorten het hele jaar door beschikbaar zijn. Bij een tegenvallende oogst betalen we daar, in dit geval letterlijk, de rekening voor. 

We zijn de extreme prijzen daarom deels zelf schuld. Wat vindt u?

U kunt reageren via facebook