Stem wijzer

do 16 nov., 08:54 Column
LeesVanHees
LeesVanHees

Kompassen, trackers en wijzers: ze worden deze weken veelvuldig geraadpleegd. De diverse online stemhulpjes kunnen in aanloop naar de verkiezingen van woensdag 22 november weer rekenen op honderdduizenden bezoekjes van kiesgerechtigden.

Eén van die honderdduizenden bezoekjes kwam op naam van ondergetekende. Als zwevende kiezer leek het me wel handig om te weten op welke plek van het politieke spectrum de parameters van de stemhulpjes me zouden plaatsen. De uitkomst verbaasde me enigszins, maar blijkbaar stroken de standpunten van de partijen bovenaan het lijstje het best bij mijn gedachtegoed. Wanneer het aankomt op de antwoorden - soms zonder nuance - op de pak ‘m beet dertig stellingen, althans.

De uitkomsten van stemwijzers zijn steevast voer voor discussie. In de kroeg, op WhatsApp en aan de keukentafel. Links, rechts of recht door zee: vrijwel iedereen heeft een mening als het op politiek aankomt. Niet zelden omdat bepaalde partijen nu eenmaal bepaalde associaties oproepen. Associaties waar je soms liever niet mee geassocieerd wil worden. Een vriend van me opperde in dat kader een fraaie oplossing, waarmee een deel van de discussies in één klap wordt opgelost. “Stem gewoon op de persoon die jou het meest aanspreekt, en kijk niet naar de partij”, zei hij.

Het klinkt misschien als een wat simplistische gedachtegang, maar hij had gelijk. Bij de gemeenteraadsverkiezingen gaat mijn stem steevast naar een dorpsgenoot of andere goede bekende. Ongeacht de partij. Een retoriek die ook landelijk prima toe te passen is. Want hoe goed bepaalde standpunten van partijen ook stroken met je persoonlijke mening; uiteindelijk wordt er bij het regeerakkoord zoveel water bij de wijn gedaan dat slechts een aangelengd druivensapje overblijft. De persoon die de sap inschenkt, blijft echter dezelfde.

Eén probleem: er doen geen dorpsgenoten of andere goede bekenden mee. Deze week toch nog maar eens een bezoekje brengen aan een kompas, tracker of wijzer.

Jelle van Hees