Digitale grootouders

2 feb 2023, 13:40 Column
Caspers Comeback
Caspers Comeback

“Casper heb je even tijd nu hebben we weer ruzie met tv”, luidt het interpunctiearme WhatsAppberichtje van mijn oma. Laten we het houden op een eigen, unieke schrijfstijl. 

Terwijl ik lachend mijn jas van de kapstok gris om weer de ‘technologieheld’ van mijn opa en oma uit te gaan hangen, bedenk ik bij mezelf: ‘wat vind ik het knap dat die twee nog zo met de digitale wereld meegaan’.

Toen mijn opa nog een klein mannetje was, stond hij vaker dan eens met de jongetjes en meisjes uit de buurt te turen door de etalage van een winkel in Horst. Niet zomaar een etalage, maar een etalage waarin de eerste televisie van Horst stond opgesteld. Waar mijn opa tot op dat moment via de radio informatie tot zich kreeg, verdwaalden hij en zijn vriendjes nu in de wereld van de bewegende beelden.

In de tijd daarna kwam de technologische ontwikkeling in een stroomversnelling terecht. En nog altijd groeit de technologie harder dan de Friese Elfstedenkoorts wanneer er één keer nachtvorst heeft plaatsgevonden. En opa en oma? Die groeien gewoon lekker mee. Waar ze zeventig jaar geleden nog onder de indruk waren van een televisie, appen ze er nu op los als gretige tieners in de brugklas. Dat er vervolgens in de ‘Familie app’ per ongeluk wordt gereageerd op een foto van twee jaar geleden, nemen we op de koop toe. Ook de tablet kent geen geheimen meer. Met Duitse schlagers op de achtergrond, die ze eigenhandig via YouTube hebben opgezet, maak ik geen schijn van kans meer tijdens spelletjes als ‘Wordfeud’ en ‘Candy Crush’. Daar zitten aardig wat uurtjes in. Het is dan ook geen verrassing dat opa mij al meermaals trots heeft verteld dat hij als duizendste bezoeker al aardig wat gratis iPhones heeft gewonnen. U kent het wel. Wat ben ik trots, dat ze op deze leeftijd hun hand niet omdraaien om de nieuwste technieken meester te blijven maken. Al moeten ze niet te veel oppikken, want het blijft leuk om de ‘technologieheld’ van je opa en oma te worden wanneer je met je ‘magische’ handelingen de televisie weer op het juiste kanaal krijgt.

Casper