Het prijzengeld voor vrouwelijke en mannelijke sporters moet gelijk getrokken worden

23 mrt 2023, 14:06 Poll
Afbeelding

Frenkie de Jong, middenvelder bij FC Barcelona in Spanje, verdient ongeveer 32 keer zo veel in vergelijking met Lieke Martens, topspeelster in het internationale vrouwenvoetbal. En Chris Froome, meervoudig Tour de France winnaar, ontvangt zo’n half miljoen voor het winnen van de Tour, terwijl zijn vrouwelijke collega met eenzelfde overwinning genoegen moet nemen met een halve ton. Waarom zijn er zo’n grote verschillen in het salaris en het prijzengeld voor mannelijke en vrouwelijke topsporters?

Hoezo krijgen mannen en vrouwen voor eenzelfde fysieke inspanning niet eenzelfde beloning? Wat maakt bijvoorbeeld de prestatie van het beklimmen van de Alpe d’Huez door een man zoveel ‘knapper’ dan van een vrouw? In ieder geval ontvangt deze man daar een grotere beloning voor. Deze verschillen in de topsport zorgen er daarnaast voor dat het maatschappelijke probleem, waar mannen en vrouwen in dezelfde functies niet hetzelfde geld ontvangen, in stand wordt gehouden. Het is een slecht voorbeeld voor wat er aantoonbaar mis is in het bedrijfsleven.

Aan de andere kant valt het argument op te voeren dat de mannelijke sporters meer sponsor- en kijkersinkomsten generen voor een toernooi of club. Je zou daarmee kunnen stellen dat de mannelijke sporters meer opleveren, dus daar ook een hogere beloning tegenover staat. Als je kijkt naar het tennis, waar mannen en vrouwen exact evenveel verdienen bij het winnen van Roland Garros, een van de grootste tennistoernooien, dan zie je dat zowel mannen als vrouwen een vergelijkbaar aantal toeschouwers naar het tennisstadion of de televisie trekken.

Het prijzengeld voor vrouwelijke- en mannelijke sporters moet gelijk getrokken worden. Wat vindt u?

U kunt reageren via facebook