Weer vertrouwen in de politiek?

wo 20 mrt, 12:34 Politiek
Yori Craenmehr
Afbeelding

Afgelopen week verscheen een persbericht in de media waarin bekend werd dat ik in de voetsporen van Jan treed als fractievoorzitter. Ik heb enorm veel zin in deze nieuwe taak en schreef daarbij dat ik hoop dat inwoners weer vertrouwen krijgen in de politiek. Maar hoe zou dat dan moeten?

Zowel landelijk als lokaal hoor en lees ik het meermaals: mensen hebben het vertrouwen niet meer in de politiek. Ik schreef eerder als eens over polarisatie en het feit dat we steeds verder van elkaar af lijken te staan. Om dit vertrouwen te kunnen herstellen moeten we naar vormen zoeken die onze inwoners directer laat meedenken over zaken die spelen. Afgelopen raadsvergadering stemde de gemeenteraad (op initiatief van het CDA) over een burgerberaad. In zo’n burgerberaad wordt een afvaardiging van inwoners uitgenodigd om hun advies uit te brengen op bepaalde besluiten die we maken. PvdA stemde in met deze motie. Wel hebben we nog twijfels of deze vorm niet te complex is en past bij Horst aan de Maas. We stemden toch in omdat het beter is om een voorstel te hebben en op basis daarvan verder te denken én om meer inzicht te krijgen in de voordelen en nadelen van deze vorm.

Met het toepassen van nieuwe vormen van democratie alleen, zijn we er nog niet. Ik denk dat we als fractie PvdA ook directer met onze inwoners in contact moeten komen.

Voor een mening, een goed gesprek én uit te leggen hoe we keuzes maken. Zin in een bak koffie? Dan hoor ik dat graag van je.

Jacky Relouw