Is er iets loos?

do 14 mrt, 09:30 Politiek
VVD Horst aan de Maas
VVD Horst aan de Maas

Vanuit inwoners van onze gemeente hoor ik steeds vaker dat ze het centrum van Horst niet meer veilig vinden. Gebieden zoals de Kasteelse Bossen en het Rode Kruis plein worden specifiek genoemd waar gedeald wordt en groepjes hangjongeren overlast veroorzaken. Ouderen voelen zich geïntimideerd om van de banken af te gaan. Handhaving door politie is door de beperkte capaciteit helaas niet mogelijk.

Recentelijk is er een onderzoek gedaan bij ondernemers, bestuursleden van verenigingen en inwoners van onze gemeente. Met een gemiddelde van 7.3 geven wij aan hoe veilig we ons voelen. Wat mij echter opvalt in dit onderzoek, is dat velen de stap niet nemen om een melding te maken. Als men dit wel doet, dan komt er vaak geen terugkoppeling welke actie is ondernomen.

33 procent geeft aan geen of onvoldoende vertrouwen te hebben in de ambtelijke organisatie. Specifiek is ook nog gekeken naar het vertrouwen in onze burgemeester. In 2019 gaf 1 procent nog aan geen vertrouwen te hebben in het functioneren van de burgemeester. Inmiddels is dit gestegen naar 16 procent. Redenen waren dat er te weinig controle is op de werkwijze van onze gemeente en men stelt vragen bij de actuele kennis van de medewerkers en onze burgemeester.

Ligt de oorzaak bij de veranderende samenleving of is er toch iets loos met de ambtelijke organisatie in Horst aan de Maas die de aansluiting mist bij onze samenleving? Een zorgelijke situatie waar wij als voltallige gemeenteraad onze verantwoordelijkheid voor moeten pakken. VVD Horst aan de Maas vraagt in ieder geval aan de burgemeester wat hij hier aan gaat doen .

Yvonne Douven