Noemen we dit samenwerken?

wo 6 mrt, 13:50 Politiek
Afbeelding

Vorige week was ik bij een bijeenkomst waar omwonenden en ondernemers, veelal afkomstig uit Sevenum, hun zorgen uitten tijdens een informatieavond over de komst van driehonderd asielzoekers. Deze asielzoekers worden vanaf begin maart gehuisvest aan de grens van Sevenum, in de gemeente Peel en Maas.

De grootste angst van omwonenden was dat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden. De gemeente Peel en Maas, politie en COA konden deze angst tijdens deze avond duidelijk niet weg nemen. Straatcoaches zullen contact met de buurt gaan onderhouden en ook de politie zal een extra oogje in het zeil houden. Duidelijk werd ook dat het de politie ontbeert aan mankracht om daadwerkelijk preventief op te kunnen treden. Als gemeenteraad vernamen wij het nieuws over de komst van de asielzoekers uit de media en vorige week liet de communicatieadviseur van de gemeente Peel en Maas mij weten dat raadsleden uit onze gemeente in de toekomst hierover geen mails krijgen, alleen de direct betrokken omwonenden.

Neem als gemeenten je verantwoordelijkheid en werk samen! 

Onze wethouder heeft meermaals aangegeven actief de samenwerking op te zoeken met omliggende gemeenten. Het resultaat is nu dat we een doorstroomlocatie voor vierhonderd statushouders in Broekhuizenvorst krijgen met nog onduidelijke compensatie afspraken en daar bovenop ruim driehonderd asielzoekers aan de grens met Sevenum en vierhonderd vluchtelingen aan de grens met Grubbenvorst.

De VVD Horst aan de Maas en met ons vele inwoners zijn van mening dat de grens voor grootschalige opvang bereikt is. Waar blijft onze veiligheid, onze woningopgave, onze zorg, scholing, enzovoorts.

Dan vraag ik mezelf toch af: “Wat heeft die samenwerking dan opgeleverd?”

Peter Lalieu