Toverland het nieuwe Greenport?

wo 28 feb, 12:18 Politiek
Afbeelding

Zo luidde in juli 2022 mijn column over de uitbreidingsplannen van Toverland via het bestemmingsplan bredere reikwijdte. Dit kan Toverland de vrijheid geven om de komende twintig jaar zelf te bepalen wat ze waar gaan plaatsen om daarmee het park uiteindelijk meer dan drie keer zo groot te maken.

De eerste geluiden in onze gemeenteraad zijn niet positief. Het milieuonderzoek kon bijvoorbeeld door tijdgebrek niet beoordeeld worden door een onafhankelijke commissie. Een gebruikelijke stap, echter daar was geen tijd voor omdat het bestemmingsplan voor 1 januari ter inzage gelegd moest worden. Als je niet weet wat voor attractie, of welk gebouw waar komt te liggen op het park, hoe kun je dan bepalen wat de effecten op het milieu zijn? Hoe kun je dan weten hoeveel de geluidsoverlast toeneemt? Ook Rijkswaterstaat heeft haar zorgen geuit over de verkeersdrukte die gaat ontstaan op de Midden-Peelweg, zeker omdat er ook uitbreidingsplannen zijn voor Peelbergen Equestrian Centre.

Wethouder Beurskens haalde een paar maanden geleden wijze lessen aan uit het Greenport dossier: teveel, te snel en te weinig zeggenschap. Alle drie van toepassing op dit dossier.

Onze VVD fractie vindt dat Toverland zeker de mogelijkheid moet krijgen om uit te breiden, maar wel in fases en in goed overleg tussen gemeente, ondernemer en omwonenden.

Daarmee voorkom je dat er een tweede Greenport dossier in de gemeente Horst aan de Maas ontstaat, waar niemand op zit te wachten.

Joep Peeters, VVD Horst aan de Maas