Tegenstrijdigheid

vr 23 feb, 09:20 Politiek
Afbeelding

Hier zit ik dan: met een glas water in een schommelstoel, kijkend over de oceaan. De eerste dagen van onze vakantie stonden in het teken van wennen aan het klimaat en het tijdsverschil. We hebben al van alles gedaan en raken langzaamaan gewend aan de temperatuur en het relaxte tempo hier. Maar goed dat er toerisme is, want daar leven de mensen hier van. Toch?

Gisteren, tijdens een activiteit, kregen we van onze reisgids wat meer achtergrondinformatie over bijvoorbeeld de koraalriffen en het waterleven in de meren. Vanwege opwarming van de wateren is veel koraal hier al verdwenen of heeft zijn mooie kleur al verloren. De vele nieuwgebouwde huizen en hotels hebben deze natuur toch flink aangetast. ‘Zijn we nou zo lief voor onze aarde’, was zijn vraag.

Vandaag kregen we een rondleiding door de stad van een lokale inwoonster. Zij vertelde dat ze vaak moeten lachen als ze horen wat er allemaal in Nederland gebeurd. De hele Sinterklaashype bijvoorbeeld: op Curaçao is iedereen die dag gitzwart geschminkt met rood gestifte lippen. En over de slavernij: haar oma was slavin geweest. Zij piekerde er niet over om hier zielig over te doen, laat staan dat ze om compensatie zou vragen.

Toen vroeg zij mij iets interessants: ‘Is het waar dat beelden van Nederlandse zeevaarders worden weggehaald en dat een transvrouw naar de Miss-verkiezingen is gestuurd?’ Ik geef daar een bevestigend antwoord op, waarna ze begon te lachen. ‘Slaan jullie niet een beetje door?’ Zowel de reisgids als de inwoonster hebben me wel aan het denken gezet.

Mery Douven, VVD Horst aan de Maas