Wonen: wat mag het kosten?

vr 2 feb, 16:45 Politiek
Afbeelding

Als CDA Horst aan de Maas zetten we ons in voor betaalbare woningen en een toegankelijke woningmarkt. Zo hebben we onlangs in de raad gesproken over de verhoging van grondprijzen in onze gemeente. Uiteindelijk hebben we ingestemd met een beperkte verhoging, onder de voorwaarde dat het college en de gemeenteraad dit voorjaar in gesprek gaan over de betaalbaarheid van woningen in onze gemeente.

Een woningbouwontwikkeling is een complex geheel. Er zit veel tijd tussen de eerste pennenstreken van een ontwerp en de oplevering van een woning. In die periode worden ook veel kosten gemaakt. Kosten die op enige wijze verdeeld worden tussen gemeente, marktpartijen en de uiteindelijke bewoner.

De afgelopen jaren heeft de gemeenteraad veel nieuwe ambities tot beleid gemaakt. We willen ruime, groene woonwijken die bestand zijn tegen klimaatverandering. Daarnaast hebben we afspraken gemaakt over de woningtypen die we terug willen zien, en wat die woningen dan maximaal mogen kosten. Dat zijn geen verkeerde ontwikkelingen, want zo borgen we kwaliteit en betaalbaarheid. Maar met extra ambities en regels verleggen we ook een deel van de opgave naar marktpartijen en woningcorporaties. Partijen die we nodig hebben om woningbouwontwikkelingen überhaupt van de grond te krijgen. Als we als politiek spreken over de betaalbaarheid van woningen moeten we dat gesprek niet alleen in onze eigen kringen voeren, maar daar ook de marktpartijen en woningcorporaties actief in betrekken. Alleen op die manier zien we het hele (kosten-)plaatje, en weten we uiteindelijk aan welke knoppen we het beste kunnen draaien.

Roel van Leendert