Kwetsbaarheid in de politiek

wo 25 okt., 13:35 Politiek
BVNL Horst aan de Maas
BVNL Horst aan de Maas

De politiek is een wereld waar meningen centraal staan. Als politicus krijg ik dagelijks te maken met een stroom van meningen, variërend van lof en steun tot kritiek en soms zelfs vijandigheid en bedreigingen. Mijn grootste uitdaging is: het omgaan met die meningen en hoe kwetsbaarheid daarin een cruciale rol speelt.

Als politicus probeer ik te luisteren naar de stem van de inwoners en ondernemers en hun zorgen serieus te nemen. Maar het is onvermijdelijk dat niet iedereen het altijd met mijn standpunten eens zal zijn. Meningen die je persoonlijk raken over mij als persoon, Imke Emons, door de media, raadsleden en of burgers. Ja, dat doet wat met je. Dan heb je honderd positieve reacties maar één negatieve en die blijft hangen. Wie vertelt hoe je hiermee om moet gaan?
Kwetsbaarheid in de politiek betekent niet zwakte, maar eerlijkheid. Het betekent de moed hebben om toe te geven dat je niet altijd de juiste antwoorden hebt en soms niet kan helpen, hoe graag je dat ook wil. Het betekent openstaan voor dialoog, zelfs met degenen die het niet met je eens zijn. Kwetsbaarheid is een teken van kracht, niet van zwakte. Inmiddels omarm ik alle meningen, zowel positief als negatief, als kansen om te groeien en te leren. Het is een weg vol uitdagingen, maar ik ben vastbesloten om die te bewandelen, kwetsbaarheid is de sleutel tot inclusieve en empathische politiek. Dat is kwetsbaarheid voor mij.

Imke Emons