Ga je mee de boer op?

do 11 mei, 10:00 Politiek
Perspectief Horst aan de Maas
Perspectief Horst aan de Maas

Toekomstbestendig boeren, hoe doe je dat? Veel boeren en telers zijn bezig met die vraag. Onze regio heeft veel kennis op agrarisch gebied en zou in deze transitie dus flinke stappen kunnen maken. Goede en transparante samenwerking tussen de gemeenschap en boeren is daarbij belangrijk. Wat hebben lokale pioniers van het platteland te vertellen?

Op zaterdag 3 juni gaan we daarom een kijkje nemen bij boeren die nadenken over toekomstbestendig boeren. Perspectief organiseert De Boer Op: een fietstocht met rondleidingen bij de boer.

In Meerlo vraagt een varkenshouder zich af: hoe kunnen we boeren met respect voor mens, dier en omgeving? De varkens lopen buiten met krullende staart en eten regionaal geteelde granen. Met de nieuwste techniek moet uitstoot worden beperkt.

In Broekhuizen denkt een druiventeler na over biologisch telen: zonder conventionele bestrijdingsmiddelen en (on)kruid laten groeien tussen de ranken voor biodiversiteit, stikstofbinding en een gezonde bodem. Op die manier is weinig beregening nodig, want juist een bedekte bodem zorgt ervoor dat het water wordt opgeslagen in plaats van dat het wegspoelt.

Door rekening te houden met mens, dier, plant én bodem kan de natuur ons in de toekomst voedsel én een prettige leefomgeving blijven verschaffen.

Nieuwsgierig naar wat deze boeren te vertellen hebben? Ga dan 3 juni mee de boer op.

Johan van Helden