Duidelijke taal

22 mrt 2023, 15:56 Politiek
Afbeelding

Politiek blijft voor veel mensen ingewikkeld, terwijl daar de beslissingen worden genomen voor ons allemaal. Het is juist belangrijk dat inwoners kritisch kijken naar wat er besloten wordt en met raadsleden in gesprek blijven over wat belangrijk wordt gevonden. Het gemeentebestuur moet vervolgens duidelijk en transparant laten zien wat we aan het doen zijn in de gemeenteraad.

Ik ben blij dat vorige week meer mensen naar de stembus zijn gegaan dan de vorige keer. Dit geeft aan dat onze inwoners met politiek bezig zijn en hun mening gehoord willen zien. Dit zien we ook door protestborden langs de weg of ludieke acties, waarin inwoners hun standpunt laten horen: duidelijke taal.

Toch blijft ons gemeentebestuur moeite hebben met duidelijk communiceren. Te veel stukken zijn niet openbaar of geschreven in moeilijke taal. Uitspraken van wethouders zijn net vaag genoeg om anders te kunnen interpreteren. Raadsvoorstellen zijn te vrijblijvend en raadsvergaderingen moeilijk te volgen. Er wordt te weinig écht naar elkaar geluisterd om het debat te kunnen voeren. Dat kan beter.

Vertrouwen kun je alleen verdienen door zo open mogelijk te zijn: zonder dubbelzinnigheid of moeilijk taalgebruik. Door in duidelijke taal te communiceren wordt politiek voor iedereen begrijpelijk. Perspectief laat op sociale media bijvoorbeeld veel zien over onderwerpen die spelen, hoe gestemd wordt in de raad en we leggen ook graag ingewikkelde onderwerpen uit.

Laat je niet ontmoedigen door moeilijk taalgebruik en blijf nieuwsgierig het gesprek aangaan. Ons gemeentebestuur moet voortaan duidelijkere taal gaan gebruiken zodat iedereen kan meepraten over onze lokale politiek.

Hilde Spreeuwenberg, Raadslid

Perspectief