Campagnetijd

16 mrt 2023, 10:07 Politiek
Afbeelding

Wanneer u dit leest zijn de verkiezingen geweest en is de voorlopige uitslag waarschijnlijk al bekend. Echter, wanneer ik dit schrijf moet het allemaal nog plaats gaan vinden. Over de uitslag kan ik dus niets zeggen en aan de peilingen ga ik mij niet wagen. Waar ik wel iets over kan zeggen is de campagnetijd, want die is al ruimschoots begonnen.

Er staan langs de doorgaande wegen veel borden van de verschillende partijen en de bijbehorende gezichten en op de televisie zijn de landelijke partijen van links tot rechts goed zichtbaar. Dat de landelijke politici zich weer volop mengen in de strijd vind ik niet zo’n probleem. Zij zijn toch de gezichten van een partij en de landelijke denklijnen vind je normaalgesproken ook terug op provinciaal niveau. Wat mij wel stoort is het gebrek aan inhoud. Van links tot rechts wordt gewerkt aan de beeldvorming, door gebruik te maken van karikaturen en stemmingmakerij. Zo zou ik op de VVD moeten stemmen omdat rellende mensen ook stemmen. Wat die rellende mensen met de Provinciale Staten of de waterschappen te maken hebben, ontgaat mij even.

Een genuanceerd en eerlijk verhaal verkoopt natuurlijk niet zo lekker, maar ik geloof wel dat veel mensen hier graag naar zouden luisteren. Geen gouden bergen, maar meer aandacht voor de echte keuzes en de bijbehorende gevolgen. Zo weet je beter waarvoor je kiest, zijn er reëlere verwachtingen en minder teleurstellingen. En hopelijk daarmee ook minder rellende mensen.

Chiel Pel

D66-GroenLinks