Bitterbal

16 mrt 2023, 10:06 Politiek
Afbeelding

Al mijn hele leven ben ik betrokken geweest bij verschillende verenigingen. Vrienden zeggen ook wel eens dat ik een ‘verenigingsmens’ ben, maar wat maakt het dat ik mij zo lekker voel bij een vereniging?

Vrijwilliger bij het Jongeren Gilde Sevenum, leider van het derde elftal van sportvereniging Kronenberg, en de organisatie van de dorpskwis ‘De Pieël en KB kwist’ zijn natuurlijk zeer divers en ik vroeg mij dus af wat de overeenkomsten zijn. De gezelligheid en saamhorigheid die er heersen binnen deze verenigingen staat voorop, met het sterke gevoel van ‘we doen het samen’.

Initieel had ik dan ook mijn bedenkingen toen iemand mij vroeg om bij de lokale VVD Horst aan de Maas te komen, met name vanwege mijn vooringenomen beeld van elite partij. Maar na de eerste steunfractievergadering die eindigde in de plaatselijke kroeg, was dat beeld al heel snel bijgesteld. Tuurlijk, in de politiek staan de raadsleden het meeste in de schijnwerpers, maar net als een spits bij het voetbal, zijn de raadsleden afhankelijk van een goede voorzet die vanuit de steunfractie of de vereniging komt.

Ook tijdens deze campagnetijd, waar meer en meer actieve VVD-leden gezamenlijk doen wat nodig is om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten, werd ik getroffen door hetzelfde gevoel van ‘we doen het samen’. Het enige vooroordeel wat bevestigd werd bij de VVD was de bitterbal. Als gefrituurde snack, maar vooral als metafoor voor luisteren. Immers; als je een bitterbal eet moet je luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Dat kan fysiek gewoon niet anders.

Joep Peeters

VVD Horst aan de Maas