Windturbines

15 feb. 2023, 12:43 Politiek
www.marccremers.nl
Afbeelding

Is windturbines plaatsen op de plek van boomkwekerijen, de longen van Horst aan de Maas, duurzaam?

Onze gemeente wil niet achterblijven als het gaat om windturbines. Met de subsidiewind in de rug projectontwikkelaars laten bouwen, waarbij achterliggende problemen, zoals netcongestie en onbalans, buiten beschouwing worden gelaten. Bovendien tonen steeds meer onderzoeken aan dat niet alleen het hoorbare geluid, maar vooral het infrasone geluid veroorzaakt door windturbines een enorme impact op uw slapen heeft. Met gevolgen voor de gezondheid. Dat baart mij zorgen. Zo’n 10 procent van de omwonenden krijgt klachten door geluidsoverlast, dat werd al in 2014 beaamd door toenmalig staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu. In Denemarken zijn de normen veel strenger om de omwonenden beter te beschermen dan in Nederland.

Waar voor het planten van vijf windturbines in een beschermd natuurgebied 1.014 bomen moesten worden gekapt, een gebied waar bedreigde diersoorten voorkomen.

Om een goed beeld te krijgen over windturbines, adviseer ik u de aflevering van Zembla te bekijken waar direct omwonenden aan het woord komen. Jan de Laat, een gezaghebbend wetenschapper, verbonden aan het LUMC, legt tevens een verband tussen hartproblemen en het geluid van windturbines. Google daarnaast vooral eens op het onderzoek van KNMI over de negatieve beïnvloeding van het weer of het google op het windturbinesyndroom.

Windenergie kent gezondheidsrisico’s. Wachten op meer onderzoeken staat voorop voordat je verder kan gaan. BVNL neemt met gezondheid geen risico, waar andere politieke partijen de gezondheid riskeren, boeren wegjagen en over enkele jaren spijt betuigen?

Rob Driessen

BVNL Horst aan de Maas