Gezond leven, kleine moeite, lang plezier!

15 feb 2023, 12:36 Politiek
Afbeelding

De titel klinkt als een ronkende reclamezin zoals er elke dag veel voorbij komen. Voor veel mensen, zeker in deze financieel moeilijke tijden, is het geen ‘kleine moeite’ meer. Gezond leven heeft te maken met bewuste keuzes die wel betaalbaar moeten blijven. 

Vooral voor onze kinderen willen we niet hoeven te beknibbelen op ‘gezond leven’. En gezond eten en voldoende bewegen is daarbij belangrijk. De vraag is dus: hoe kunnen we zorgen dat al onze kinderen in Horst meer gelijke kansen op een gezondere leefstijl krijgen?

Een goed initiatief is de Gezonde Basisschool van de Toekomst. Er wordt een bewezen gezonde en verantwoorde lunch aan alle kinderen aangeboden die ze samen op eten. Winst in gezondheid, winst in sociale vaardigheden, en winst naar de toekomst van de kinderen, want ze leren samen wat een gezonde leefstijl inhoudt. Als we dan ook nog gezonde producten van onze lokale/regionale ondernemers voor de lunches gebruiken, levert dat nog meer winst op: kennis van goed en waardevol eten uit je eigen regio.

Er zijn al ondernemers die werk maken van dit initiatief. Ik pleit voor een gezamenlijke aanpak van de gemeente Horst aan de Maas, de basisscholen én natuurlijk de ouders: elke dag een gezonde lunch zodat de ‘leerschool’ een gezonde ‘leefschool’ wordt. Landelijk wordt hier 100 miljoen voor uitgetrokken. Tijd voor een plan van aanpak om in onze voltallige gemeente te zorgen voor elke dag een gezonde lunch: kleine moeite, lang (gezond) plezier.

Leon Weijs

Perspectief Horst aan de Maas