Barry Peute uit Grubbenvorst

24 jan 2023, 10:57 Geplukt
Afbeelding

Hij is een geboren en getogen Grubbenvorstenaar, en dat is zeker te merken. “Het is hier dialect en carnaval wat de klok slaat”, lacht Barry. Deze week wordt de aanstaande boerenbruidegom Barry Peute (48) uit Grubbenvorst geplukt. De liefde voor carnaval heeft Barry niet van een vreemde. “Mijn broer en ik zijn zo grootgebracht door onze ouders. Zij waren ook carnavalvierders in hart en nieren.” Hier in Grubbenvorst draait het allemaal om de Gekke Maondaag.

Dit jaar neemt Barry de rol van boerenbruidegom op zich. Zijn vriendengroep Gewoën Weej werd hiervoor benaderd en op Gekke Maondaag, 6 februari, worden Barry en zijn bruid Karin de Boer- Olders in de ‘onecht’ verbonden. “Hier in Grubbenvorst draait het allemaal om de Gekke Maondaag”, legt Barry uit. “Toen we als vriendengroep gevraagd werden, leek ons dat ontzettend leuk. Je kon aangeven of je een actieve rol wilde, dat leek me ook wel wat. De week erna was ik aan het werk in het ziekenhuis toen ik een telefoontje kreeg van Karin en ze me vroeg: ‘Sies, wils dich met mich trouwen?’. Dat was een heel leuk moment.” Een periode van geheimhouding volgde. “Zelfs mijn eigen kinderen wisten het niet”, vertelt Barry. “Op het moment van uitkomen stonden zij in de zaal en hadden geen idee. Ze waren heel verrast. Bijna niemand wist het, ik heb het alleen op mijn werk verteld.”

Handen vol

Dit had een reden, Barry is vier weken geleden namelijk geopereerd aan een nekhernia en nog steeds herstellende. “Ik werd een paar maanden geleden wakker met een stijve nek en dit ging maar niet weg. Het straalde uiteindelijk helemaal uit naar mijn armen en vingers.” Halverwege december vertrok Barry naar Keulen, daar is een MRI-scan gemaakt en de dag erna werd hij geopereerd. “Ik ben pas sinds afgelopen week weer aan het werk, dus het voelde wel een beetje dubbel. Gelukkig waren mijn werkgevers heel enthousiast en stonden ze achter me.” Een tandje terugdoen was voor Barry erg moeilijk. “Dat zit ook in mijn karakter, ik ben altijd bezig en kan niet stilzitten”, geeft hij aan. Dit is ook terug te zien in zijn carrière. Barry werkt inmiddels al elf jaar als physician assistant in het ziekenhuis in Venlo.Toch ging hij na de mavo bouwkunde studeren. “Ik kwam er vrij snel achter dat dit niks voor mij was”, lacht Barry. “Ik ben toen de zorg ingegaan en ben verpleegkundige geworden. Na mijn opleiding verpleging heb ik fysiotherapie gestudeerd.” Hierna werkte Barry acht jaar lang als fysiotherapeut. “Toen ik een nieuwe uitdaging wilde, ben ik de 3-jarige opleiding tot physician assistant gaan doen.” Dit gebeurde in een hectische periode, waarin Barry’s dochter Lin (12) geboren werd en hij al een zoon, Kai (16), thuis had rondlopen. Zijn vrouw Suzanne is net als Barry geboren en getogen in Grubbenvorst. Het stel leerde elkaar al op jonge leeftijd kennen. “Haar oma woonde vroeger naast mijn ouders”, vertelt hij. “We kregen wel pas verkering toen ik 18 was en sindsdien zijn we samen.” In de periode dat Barry zijn opleiding afrondde en het stel aan kinderen begon, verkochten Barry en Suzanne ook nog hun huis en kochten ze een nieuwe woning in totaal slechts twee weken tijd. “Altijd de handen vol, ik weet niet beter”, zegt hij lachend.

Actief in eigen dorp

Dat Barry niet stilzit, blijkt ook wel uit het feit dat hij zich al jarenlang inzet binnen de Grubbenvorster gemeenschap. Zo is hij momenteel voorzitter bij volleybalvereniging SV Aspargos en tot vorig jaar nam hij ook de voorzittersrol bij Jeugdclub het Groene Woud op zich. “Ik merkte wel dat het op een gegeven moment te veel werd, dus daar ben ik uiteindelijk mee gestopt.” Bij de volleybalclub was Barry tot drie jaar geleden nog op het veld te vinden, maar wegens het voorzitterschap en een blessure bevindt hij zich nu naast de lijnen in plaats van ertussen. “Naast de bestuursfunctie ben ik daar namelijk ook nog actief als trainer”, vertelt hij. “Daarnaast vind ik het leuk om mijn vrije tijd te besteden aan hardlopen en golf. Dat ik de afgelopen vier maanden niks heb kunnen doen, zorgt voor de nodige frustratie.”

Heftige periode

Des te fanatieker stort Barry zich nu op de boerenbruiloft. “Daar zit sowieso veel tijd in. Vier jaar geleden zijn we hier ook voor gevraagd, maar toen hebben we het niet gedaan. We hebben als vriendengroep een roerige tijd achter de rug. Er is echt veel gebeurd, maar nu was de tijd rijp voor ons.” Barry is dan ook enthousiast om dit samen met zijn vriendengroep op te pakken. “We zijn maar met zestien man, maar met de kinderen erbij vormen we toch een grote groep”, zegt hij. Zijn liefde voor carnaval heeft Barry namelijk ook overgedragen op zijn kinderen. “Carnaval gaat van generatie op generatie. We weten niet beter dan dat er carnaval gevierd wordt. Kai en Lin zitten inmiddels allebei in de jeugdraad en zijn er gek op.”

Canada

Ondanks de enorme binding die Barry heeft met Grubbenvorst, sluit hij niet uit dat hij het dorp ooit zal verlaten. “Als Suzanne morgen tegen mij zou zeggen ‘kom, we verhuizen naar Canada’, dan pak ik meteen mijn spullen”, lacht hij. Barry heeft namelijk een enorme liefde voor het Noord-Amerikaanse land. “Twintig jaar geleden kwam Suzannes moeder voor het eerst in Canada. Zij heeft toen een hechte vriendschap opgebouwd met een stel dat ze in het vliegtuig ontmoette en zij bezochten elkaar regelmatig. Zo is die liefde eigenlijk ontstaan én op ons overgedragen. We zijn er nu al een aantal keer geweest en dit jaar gaan we er weer naartoe. Ik vind het gewoon een prachtig land met oprecht vriendelijke mensen. Daar zou ik heel graag willen werken. Ik verwacht niet dat dit zal gebeuren, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. Zeg nooit nooit.”