Tentoonstelling in De Locht over Noord-Limburgse aardbodem

ma 25 mrt, 10:17 Cultuur
Afbeelding

De Noord-Limburgse aardbodem en het gebruik ervan in heden, verleden en toekomst staan centraal in een tentoonstelling in Openluchtmuseum De Locht in Melderslo. ‘De aarde – bodem waarvan we leven’ opent paasmaandag, 1 april, en is gerealiseerd in de aarde, namelijk de aspergetunnel van het museum.

In Noord-Limburg bepaalde de schrale zandgrond lange tijd het dagelijks leven van de bewoners. Iedereen probeerde te leven van de opbrengst van het land. Groenten uit de tuin en het vee zorgden voor de karige middelen om te overleven. ‘De aarde – bodem waarvan we leven’, toont hoe de agrariërs van toen en nu omgaan met de Noord-Limburgse bodem.

Bij het betreden van de aspergetunnel voelen bezoekers het zand onder hun voeten. Twee Noord-Limburgse agrarische familiebedrijven laten in een fototentoonstelling zien hoe de agrariërs van toen en de agrariërs van nu werken. Hoe zorgde men vroeger en nu voor de grond? Voor welke uitdagingen stonden en staan ze?

De tentoonstelling gaat ook in op het bodemgebruik bij onder meer de biologische landbouw en kringlooplandbouw. Grondmonsters uit de zestien kerkdorpen van de gemeente Horst aan de Maas tonen de diversiteit in de regionale bodem. Bezoekers kunnen het verschil tussen zand- en kleigronden voelen. De laatste meters van de aspergetunnel gaan over hedendaagse innovaties rond bodemgebruik.