Oogstdag bij Openluchtmuseum De Locht

wo 16 aug., 12:46 Cultuur
Afbeelding

Augustus is van oudsher de oogstmaand. Bij Openluchtmuseum De Locht in Melderslo wordt zondag 20 augustus getoond hoe dat vroeger in zijn werk ging.

Voor even wordt er terug in de tijd gegaan tijdens de oogstdag bij het Openluchtmuseum. Wat werd er zoal geoogst? Waarvoor werd een dorsvlegel gebruikt? En hoe ging het stro hakselen? Op die vragen wordt antwoord gegeven tijdens de oogstdag.

Veel bedrijvigheid

Op het museumterrein is veel bedrijvigheid. Op het grote grasveld stelen oude tractoren en diverse machines de show. In de oude manege loopt een paard om de hekeldorsmachine aan te drijven. In het amfitheater zijn marktkraampjes met allerlei streekproducten en groenten van eigen bodem. En daartussen zijn overal ambachtslieden aan het werk en klinkt er vrolijke muziek.

Fietsroute

De oogst was vroeger veel en zwaar werk. Eerst wachten op gunstige weersomstandigheden en dan met man en macht aan het werk om de oogst op tijd binnen te halen. Daarnaast was het ook een gezellige aangelegenheid. In de pauze werd op het veld het meegenomen brood opgegeten en koffie gedronken. Die gezelligheid is er ook tijdens de oogstdag bij De Locht. Er is genoeg te beleven voor jong én oud. Kinderen hoeven zich niet te vervelen en kunnen onder andere de bekende ‘kroedwis’ maken. Op zondag 20 augustus vindt tevens om 11.00 uur de aftrap van de vernieuwde fietsroute De Locht plaats bij het museum. Meer informatie is te vinden op www.delocht.nl