Teerdag bij schutterij St. Jan Grubbenvorst

do 6 apr., 09:17 Cultuur
Afbeelding

Schutterij St. Jan uit Grubbenvorst hield zaterdag 25 maart zijn teerdag. De dag begon met een brunch en eindigde met een hapje en een drankje. Tussendoor was er een mis en vond de jaarvergadering plaats.

De teerdag startte met het thuis afhalen van koning Mat Thuijls. Hij vormt samen met zijn dochter Shirley het koningspaar van komend seizoen. Daarna liep de stoet door naar Brasserie Lekker Gewo├źn. Daar werden alle schutters en hun huisgenoten voorzien van een brunch. Om 13.00 uur begon in de parochiekerk de mis. Die werd gelezen door beschermheer Ruud Verheggen, die speciaal hiervoor even was teruggekomen naar Grubbenvorst.

Drie jubilarissen

Na de mis werd een bezoek gebracht aan de begraafplaats. Hier werden alle overleden leden herdacht met een traditionele schuttersgroet. Tijdens de daaropvolgende jaarvergadering werden drie jubilarissen gehuldigd: Roel Wijnhoven (25 jaar lid), Hay Wijnhoven (50 jaar lid) en Jan Maes (50 jaar lid).

Koning

Roel Wijnhoven was al voor zijn 16e lid van de tamboers. Hij was koning in 2006 en 2008, bestuurslid van 2007 tot 2012 en tweede schutter van het zestal dat in 2009 het OLS won in Neer. Hay Wijnhoven was koning in 1984. De eerste jaren van zijn lidmaatschap was Hay actief schutter. Hij was ook enkele jaren buksmeester. Nadat hij miste tijdens het OLS schieten, zwoer hij nooit meer te schieten op het OLS en verruilde hij de buks voor de pen. Wijnhoven was van 1984 tot 1994 bestuurslid en werd daarna benoemd tot erelid van de schutterij. Tijdens het OLS-jaar was hij op vele fronten actief.  

Vijftig jaar

Jan Maes heeft gedurende zijn 50-jarig lidmaatschap weinig onder de schietbuks gestaan. Hij was en is wel altijd van de partij als er iets gedaan moet worden op de Schuttershof. Verder ging hij vanaf 1992 ook vele jaren voorop als sappeur tijdens de verschillende schuttersfeesten. Ook was Maes bij de verschillende Bieleman- en Sappeurstreffens actief, zowel als deelnemer als op organisatorisch vlak. Tijdens de jaarvergadering nam John Alberts na elf jaar afscheid als bestuurslid. Davy van Geffen is zijn opvolger.