Prins Bram 1 - Plaggenhouwers

16 feb 2023, 09:58 Cultuur
Photographer:Mat Steegh
Afbeelding

‘Ik heb mijn vrouw wakker gemaakt, even samen overlegd en vervolgens volmondig ‘ja’ gezegd’ 

Wie ben je? 

Mijn naam is Bram Beurskens, 36 jaar oud en ik ben geboren in Grubbenvorst. Toen ik 11 jaar was, ben ik met mijn ouders, broertje en zusje verhuisd naar Bunde. Voor de liefde ben ik bijna elf jaar geleden weer teruggekomen naar Grubbenvorst. Ik ben getrouwd met Veronique en heb een zoon (Boris, 5 jaar) en een dochter (Mané, 3 jaar).

Waar werk je? 

Ik werk nu sinds acht maanden in mijn eigen dorp Grubbenvorst bij Hermanns podotherapie als zorgmanager.

Waarom heb je ‘ja’ gezegd op de vraag om prins te worden?

Het is natuurlijk een grote eer om met de vastenaovend heerser te mogen zijn in je eigen dorp.

Hoe voelde het om tot prins te worden gekozen?

Als een grote verrassing. Toen mijn telefoon ging en mij de vraag werd gesteld, was ik net terug van een avond repeteren met mijn adjudanten Mark en Björn. Mijn vrouw en kinderen lagen al in bed. Ik heb mijn vrouw wakker gemaakt, even samen overlegd en vervolgens volmondig ‘ja’ gezegd.

Wat betekent carnaval voor je?

Vanaf november begint het te kriebelen en volg ik alle nieuwe ‘vastenaovendsliedjes’. Als artiesten staan we normaal gesproken in de regio op de bühne. Mijn adjudant Mark Gerits en ik samen als dj duo Party Brothers en mijn adjudant Björn van Berkel als zanger. Ik geniet ervan om samen met het publiek een feestje te maken.

Wat zijn jouw taken deze carnaval?

Van 12 november tot en met dinsdag 21 februari ben ik heerser van ‘ut Plaggeriek’. Ik ga voorop in het feest als vertegenwoordiger van het volk en de vereniging. Ik ga op ziekenbezoek, geef een presentatie op de basisscholen over onze Gekke Maondaag en ik support onze Grubbevorster artiesten in de halve finale en finale van het liedjesconcours. Ik bezoek de recepties van de prinsen in Lottum en Horst en ik ga in de polonaise voorop bij alle activiteiten die in het dorp georganiseerd worden.

Wat wens je de carnavalsvierder in jouw gemeente toe?

De vastenaovend is een feest van verbroedering. Juist dit hadden we de afgelopen twee jaar eigenlijk zo hard nodig. Ik wens dan ook iedere vastenaovendsvieder toe dat er dit jaar weer samen met elkaar gezongen, gedanst, gelachen, gedronken en gevierd kan worden.

Welke carnavalsactiviteit wordt voor jou het hoogtepunt?

Voor nu was dat zeker zondag 13 november, de dag na ‘ut Groëte Prinse en Prinsessebal’. Op deze dag hebben we samen met familie, vrienden, buren en de vereniging een waanzinnig mooi feest gevierd in onze tuin. Met een keur aan lokale artiesten, een luchtkussen, een heerlijk zonnetje en allemaal mensen die mij lief zijn hebben we echt herinneringen gemaakt. Ik kijk verder enorm uit naar mijn prinsenreceptie, maar het echte hoogtepunt wordt hopelijk de ‘Gekke Maondaag’ waarbij ik voorop ga in het feest en de optocht mag afsluiten op de prinsenwagen.

Wat staat er daags na Aswoensdag op je programma?

Waarschijnlijk ga ik dan samen met het gezin lekker uitwaaien aan het Zeeuwse strand, hopelijk terugkijkend op een waanzinnig seizoen en vanaf dan draait het niet meer om mij, maar om mijn gezin.

Hoe heb je jouw aanstelling geheim kunnen houden voor familie, vrienden en kennissen?

Anderhalf jaar heb ik een groot geheim bij me gedragen. Omdat we vorig jaar pas een aantal dagen voor het eigenlijke uitkomen op zaterdag 13 november te horen kregen dat het niet door kon gaan, was mijn familie al op de hoogte. Dat heeft het wel wat dragelijker gemaakt.

Welk advies heeft jou voorganger je meegegeven?

De belangrijkste tip was ‘geniet’, voor je het weet ben je ‘Ald Prins’ en moet je het doen met de foto’s.

‘Vanaaf vandaag, meuge weej eindelik wir, en doon weej same met och un atje vur de sfeer. Beej idder Keffee sloëte weej de deur, want weej, ´weej gaon d’r vur´’