Prins Rob I - Kroeënekraan en Pieëlhaas

16 feb 2023, 09:53 Cultuur
Afbeelding

‘Het carnavalsbloed begon een paar jaar geleden weer te stromen’

Wie ben je? 

Mijn naam is Rob Hofmans en ik ben geboren in ‘de Kroeënenberg’ op 22 augustus 1975. Daar ben ik nog steeds woonachtig, samen met mijn vrouw Nicole en onze drie kinderen Maud, Tim en Evi.

Waar werk je?

Sinds 2011 werk ik bij Amway supply chain services in Venlo als First mile logistics team lead.

Waarom heb je ‘ja’ gezegd op de vraag om prins te worden?

Eigenlijk ben ik altijd wel een carnavalsvierder geweest. Toen de kinderen klein waren, heb ik een aantal jaren niet, of bijna geen, carnaval gevierd. Een aantal jaren geleden zaten we bij het boerenbruiloftgezelschap en vanaf toen begon het carnavalsbloed weer te stromen. Dus toen ik de vraag kreeg of ik prins wilde worden, heb ik niet lang getwijfeld.

Hoe voelde het om tot prins te worden gekozen?

Het is natuurlijk wel een eer wanneer je hiervoor gevraagd wordt. En als ik nu zie wat er allemaal op de achtergrond geregeld moet worden, om het voor mij als prins allemaal zo makkelijk mogelijk te maken, is het toch wel heel bijzonder.

Wat betekent carnaval voor je?

Vooral gezelligheid en een feestje bouwen, even geen dagelijkse routine maar gewoon plezier hebben. Veel lol hebben en maken en altijd proberen om op tijd naar huis te gaan, wat overigens nooit lukt.

Wat zijn jouw taken deze carnaval?

Natuurlijk gaan we een aantal recepties af in de buurtdorpen en zijn we aanwezig bij alle activiteiten in Kronenberg. Af en toe moet ik een woordje doen en medailles uitreiken, maar mijn belangrijkste taak vind ik om een gezellig feestje te bouwen, iedereen in beweging te krijgen om mee te doen en zo af en toe de luchtgitaar te pakken.

Wat wens je de carnavalsvierder in jouw gemeente toe?

Ik wens alle carnavalsvierders een supermooie carnaval toe. Geniet met z’n allen van deze dagen, waar even de zorgen vergeten kunnen worden.

Welke carnavalsactiviteit wordt voor jou het hoogtepunt?

Ik ga proberen om van zoveel mogelijk carnavalsactiviteiten een hoogtepunt te maken. Tevreden ben ik, als mensen achteraf zeggen: ‘daat waas un moei fiestje’.

Wat staat er daags na Aswoensdag op je programma?

Niet veel. Vooral uitrusten, nagenieten en nog eens nalopen hoe we deze rollercoaster overleefd hebben. Het is namelijk een behoorlijk druk programma en wanneer het ene feestje nog maar net voorbij is, sta je alweer in het volgende.

Hoe heb je jouw aanstelling geheim kunnen houden voor familie, vrienden en kennissen?

Nou, ik heb me op diverse activiteiten buiten carnaval aardig moeten verdedigen. Het is dan ook leuk om te zien dat je iemand die denkt dat hij het zeker weet, toch weer een beetje kunt laten twijfelen. Een aantal familieleden hebben we vlak voor het uitkomen in vertrouwen genomen.

Welk advies heeft jou voorganger je meegegeven?

Mijn voorganger, prins Johan I, was zelf één van de grootste ‘vissers’ die zich afvroeg wie de nieuwe prins zou worden. Hij maakte er bijna een sport van om bij elk onbewaakt moment even te vragen, “bisse d’r kloar vur?”. Hij had dan ook een mooi briefje in de mantel gedaan, waarop stond vooral te genieten van deze dagen en bijzondere tijd. En dat gaan we dan ook zeker doen.

‘Van ien ding het dit trio genne las, doargoan tot in de late urkes det stiet vas’