Warmtepomp maakt teveel lawaai?

do 2 nov., 09:39 Bedrijf
Afbeelding

Er worden steeds meer warmtepompen geplaatst en die produceren geluid. In het burenrecht is bepaald dat je geen onrechtmatigegeluidshinder mag veroorzaken. Maar wanneer is er sprake van hinder. Daar heeft het Gerechtshof zich onlangs over gebogen.

De warmtepomp van het zwembad die in 2020 geplaatst werd stond 40 cm van de schutting. Om het geluid te beperken hadden de bewoners de pomp al op rubbertjes gezet, de pomp een kwartslag gedraaid en een afdakje erboven gemaakt. Dat alles was niet genoeg. De warmtepomp bleek nog steeds 55-70 dB geluid te veroorzaken op de erfgrens, hetgeen in strijd is met het Bouwbesluit 2012. Op de erfgrens mag de maximale geluidsnorm van 40 dB ’s nachts (19:00 – 07:00) niet worden overschreden. In de casus die was voorgelegd aan het hof is het hof van oordeel dat de buren onrechtmatige hinder toebrengen. 

Welke regels zijn er dan voor het plaatsen van een warmtepomp. Goed om te weten is dat het geluid voornamelijk zit in het buitendeel van de pomp en meer expliciet in de ventilator en compressor. Bij koud weer wordt het geluid luider omdat de pomp harder moet werken.

Voor 1 april 2021 werd er bij warmtepompen alleen gekeken naar het geluidsvermogen van de warmtepomp, met andere woorden het geluid wat de warmtepomp ‘zelf’ produceert. Het geluid wordt gemeten direct naast de warmtepomp. Het geluidsvermogen dat een warmtepomp zelf maakt is al sinds 2012 begrensd tot 65 of 70 dB (afhankelijk van de grootte van de pomp). Sinds 1 april 2021 moet er echter ook gekeken worden naar de geluidsdruk op de erfgrens. In het bouwbesluit 2012 is bepaald dat een warmtepomp op de erfgrens maximaal 40 dB aan geluidsdruk ’s nachts en 45dB overdag mag produceren.

Wat je zelf kunt doen is zorgen dat de warmtepomp zo ver mogelijk van de erfgrens staat. Een omkasting van de buitenunit en vooraf het energielabel m.b.t. de dB’s checken. Ook is het goed om te kijken of de pomp een nachtinstelling heeft. Tenslotte laat je goed adviseren door een deskundige. Met je buren kun je nog altijd beter barbecueën dan vechten over onrechtmatige geluidshinder.

Dennis Holthuijsen, Intermakelaars
Register Makelaar Taxateur o.z., bestuurslid NVM Limburg