Op de barricades

15 apr. 2023, 12:04 Bedrijf
Binnenkijken bij het Toon Hermans Huis
Binnenkijken bij het Toon Hermans Huis

Liefst 24,3 miljard euro heeft Den Haag gereserveerd om de stikstofproblematiek op te lossen, waarvan een substantieel deel voor het uitkopen van veehouders. 23,5 miljard is uitgetrokken voor het energieplafond. Er liggen vele miljarden op de plank voor klimaatmaatregelgeving, woningbouw, gratis kinderopvang en Defensie. En dan te bedenken dat ook de aardbevingsclaims in Groningen nog grotendeels moeten worden afgehandeld. En dat ouders die de dupe zijn van de toeslagenaffaire moeten worden gecompenseerd. Rutte-IV strooit kwistig met geld. Het lijkt niet op te kunnen. 

Wat ik mis in dit rijtje, is geld voor de kankerbestrijding. Kanker is volksziekte nummer één en als zodanig misschien wel een groter probleem dan alle voornoemde. In Nederland leven meer dan 850.000 mensen met en na kanker en dat percentage zal door de vergrijzing en de ongezonde leefomgeving verder toenemen. Voor kankerbestrijding is veel te weinig geld beschikbaar. Niet voor niets moeten duizenden vrijwilligers periodiek uitrukken om te collecteren. KWF Kankerbestrijding financiert mede met het geld dat zij ophalen jaarlijks zeshonderd medische onderzoeken. Het scheelt de spreekwoordelijke slok op een borrel. De overlevingskansen voor ernstige vormen van kanker zijn de afgelopen jaren weinig toegenomen. Het zou schelen als het Rijk bereid zou zijn substantieel over de brug te komen. De roep om overheidssteun klinkt al jaren, maar het komt er niet van. Hoe krijgen we Rutte-IV, of het volgende kabinet, toch zover? De gedupeerden en de mensen om hen heen zouden naar voorbeeld van de boeren(lobby) één krachtige vuist moeten maken. Met geleende tractoren moeten optrekken naar Den Haag. Wat pakweg 25.000 veehouders paraat krijgen, moet 850.000 kankerpatiënten op de één of andere manier ook kunnen lukken. Kortom: op de barricades!

Hulp nodig bij kanker? De ambulante medewerkers van het Toon Hermans Huis staan voor u klaar. U kunt contact opnemen met Helmy Swinkels (06-11218409) of Teus van Leeuwen (06-53206175).