Wonderdokters

wo 22 mrt., 15:01 Bedrijf
Binnenkijken bij...
Binnenkijken bij...

SOOOOL10-14 is het tienercollege van Horst aan de Maas, met modern onderwijs, vanaf groep 7 in een heel eigen concept. Ook allerlei vastgelopen kinderen vinden hun weg hiernaartoe. 

Soms duurt het een hele poos, voordat een thuiszitter weer fulltime naar school kan en er voldoende moed verzameld is om weer te kunnen vertrouwen op zichzelf, op de leerkracht en op de klas. Het kan een hele struggle zijn, die angst overboord zetten. Elke thuiszitter heeft een eigen verhaal. Meestal is er wel sprake van angsten, een negatief zelfbeeld, een gebrek aan dagstructuur of niet meer kunnen functioneren in een groep. Ouders zijn radeloos. Nederland is immers een diplomaland. Wat doe je dan met een kind dat ziek is geworden van de school? Hoe moet het verder?

Het is elke keer spannend als zo’n kind bij ons een nieuwe start maakt en we met elkaar aan de slag gaan. Lukt het ons ook deze keer? Krijgen we het voor elkaar om met de ouders en een stukje externe begeleiding ook dit kind te laten voelen dat het er mag zijn en bij ons veilig is? Ons onderwijsprogramma is zeer uitdagend en biedt voor elk wat wils, maar je kunt daar pas echt van genieten als je je angsten hebt afgeschud en onbevangen keuzes maakt om samen te gaan leren door te doen.

Tot nu toe lukte het ons nog elke keer. Het is een teamprestatie, maar de echte wonderdokters zijn niet wij, maar vooral onze leerlingen. Wat een kanjers hebben wij! Ze begrijpen woordeloos dat de ander hulp nodig heeft om bepaalde hindernissen te nemen. Met eindeloos geduld zijn ze een toffe vriend of vriendin voor wie zo moeilijk op zichzelf of de wereld kan vertrouwen. 

Voor ons team is er geen mooiere beloning denkbaar dan ontspanning te zien op dat gezichtje, dat we tot dan toe kenden als een van angst vertrokken masker met een naar binnen gekeerde blik. Soms komt een doorbraak plotseling en volkomen onverwacht. Dan schudden we vol ongeloof ons hoofd en zijn we stil van dankbaarheid. Onze wonderdokters hebben het weer gefikst.

Dorien Stals