Prinses Beatrix aanwezig bij 125-jarig bestaan molen Eendracht Maakt Macht

za 13 apr, 12:00 Algemeen
Afbeelding

Prinses Beatrix is op zaterdagochtend 11 mei aanwezig bij het 125-jarig jubileum van de molen ‘Eendracht Maakt Macht’ in Meterik. Het bezoek van de Prinses valt samen met het molenweekend ter viering van dit bijzondere jubileum.

Tijdens haar bezoek zal Prinses Beatrix een uitgebreide toelichting krijgen op de rijke geschiedenis van de molen. De stichting Molen Eendracht maakt Macht, die verantwoordelijk is voor het beheer van de molen, zal haar ontvangen. Met trots zal de stichting laten zien hoe de molen dankzij de inzet van vele vrijwilligers is uitgegroeid tot een belangrijke ontmoetingsplaats binnen de gemeenschap van Meterik. Daarnaast zullen er rondleidingen worden gegeven en zal de Prinses de gelegenheid krijgen om met enkele van deze vrijwilligers te spreken.

Ondanks haar leeftijd draait de molen nog steeds op volle toeren en wordt er graan gemalen tot meel. Dit meel, hoewel niet meer geschikt voor consumptie zoals vroeger, wordt tegenwoordig gebruikt als grondstof voor veevoer. De molenaars zullen Prinses Beatrix uitgebreid informeren over het maalproces en het onderhoud van de molen.

Tijdens haar bezoek zal de Prinses ook een kijkje nemen in het ‘Bakhuuske’, waar regelmatig brood wordt gebakken. Dit bijzondere bakhuuske, opgetrokken uit grotendeels oude materialen en gebouwd in 2017, herbergt een houtgestookte oven waarin ambachtelijk brood wordt bereid. De Prinses zal hier de gelegenheid krijgen om met de bakkers te spreken en meer te leren over dit ambachtelijke proces.

Als beschermvrouwe van De Hollandsche Molen, de vereniging die zich inzet voor het behoud van windmolens en watermolens in Nederland, vormt het bezoek van Prinses Beatrix aan ‘Eendracht Maakt Macht’ een belangrijke erkenning van het cultureel erfgoed dat de molen vertegenwoordigt.