Vernieuwde Hôrster Revue richt zich op aantrekken van breed publiek naar de Mèrthal

zo 7 apr, 11:15 Algemeen
Afbeelding

De spanning stijgt in Horst aan de Maas terwijl de première van de langverwachte Hôrster Revue ‘D’n tiêd zal ‘t liêre’ met rasse schreden nadert. Vanaf vrijdag 12 april zal de Mèrthal tien avonden lang het toneel zijn van een uniek spektakel waar jong en oud zich kan laten betoveren door de passie van toneel, muziek en dans en de charme van het lokale dialect. In deze vernieuwde editie is dit jaar extra ingezet op verjonging van de cast, het creëren van een eigentijdse sfeer door modernere composities en het actief betrekken van het publiek door interactieve scènes. Kortom: een uniek spektakel voor alle leeftijden.

In deze gloednieuwe editie, geschreven door de ervaren handen van Wim Hendrix en Ger Gubbels, worden we meegenomen naar het St. Margarinuscollege, een fictieve middelbare school in Noord-Limburg. Hier wordt het wel en wee van de school en haar directeur belicht, met een scherp oog voor humor en herkenbare situaties. Regisseur Esther Koenen-Jacobs heeft een frisse wind laten waaien door het theaterlandschap en werkt dit jaar voor de tweede keer mee aan het grootste toneelstuk van Horst aan de Maas. De keuze voor de fictieve middelbare school was een bewuste. “We hebben heel specifiek voor een onderwerp gekozen dat herkenbaar is voor zowel jong als oud”, legt Koenen-Jacobs uit. “Iedereen kan zich zijn middelbare schooltijd nog herinneren. Jongeren herkennen zich erin, maar ook volwassenen zullen situaties zien die ze zich nog als de dag van gisteren herinneren. Dit zorgt ervoor dat het voor beide doelgroepen ontzettend leuk is.” 

Opvallend is dat er veel meer jongeren meedoen aan de revue dan voorheen. “Verjonging was nodig, maar dat betekent niet dat het een stuk is dat gericht is op jongeren”, stelt Hendrix. “Het is nog steeds echt een Ger en Wim verhaal, met de tekstuele Horster grappen die niet iedere jongere snapt”, lacht Koenen-Jacobs. “De kern ligt op een school, waar zich leerlingen bevinden, maar ook genoeg docenten. De perikelen bij de docenten zijn mega herkenbaar voor volwassenen.” 

Modernisering

De vernieuwing van de Hôrster Revue is niet te missen. Modernere composities zorgen voor een eigentijdse sfeer, terwijl de vermenging van toneel, muziek en dans een dynamiek creëert die bedoeld is om jong en oud aan te spreken. Ook wordt er meer gebruik gemaakt van multimedia en is er ingezet op interactie met het publiek, waardoor de grenzen van het traditionele theater worden verlegd. “Je probeert elke keer iets nieuws en verrassends toe te voegen en je wilt meegaan met de tijd en de behoeftes van het publiek”, legt Koenen-Jacobs uit. “Er moet genoeg te zien en te beleven zijn, dat vinden we belangrijk”, voegt Gubbels toe.

Voorbereidingsproces

Met bijna honderd toneelspelers, zangers, dansers en muzikanten uit de gemeente Horst aan de Maas was het repetitieproces van ‘D’n tiêd zal ‘t liêre’ best een uitdaging. Het coördineren van zo’n grote groep individuen vergt niet alleen organisatorisch talent, maar ook geduld en toewijding. “Het thema liep af en toe mooi door in de repetities, ik voelde me soms net een juf”, lacht Koenen-Jacobs. Toch verliepen de repetities, ondanks de grootte van de groep, soepel. “Je ziet ook dat jeugd leert van ervaren spelers en dat iedereen elkaar helpt en stimuleert”, geeft Hendrix aan. “Dat enthousiasmeert elkaar.” Vanaf september wordt er al gerepeteerd, en dat werpt zijn vruchten af. “Het is een professioneel opgezet evenement waarbij kwaliteit en entertainment hand in hand gaan”, aldus Koenen-Jacobs. “Mensen onderschatten soms het professionele gehalte van de Hôrster Revue. Het niveau van het spel is hoog en bezoekers komen straks niet in een kale Mèrthal binnen; het is dan een echt theater. Het is een complete theaterbeleving waarop geen cent bezuinigd is.”

Daarom mag ook het team achter de schermen volgens het drietal zeker niet vergeten worden. “Hun toewijding en harde werk zijn essentieel geweest voor de totstandkoming van dit evenement”, geeft Koenen-Jacobs aan. “Het zijn stuk voor stuk hardwerkende vrijwilligers en zonder hen zou dit spektakel niet mogelijk zijn geweest. Hun bijdrage verdient net zoveel lof en erkenning als de artiesten op het podium. De vorige keer zei een aantal van hen nog dat het de laatste keer zou zijn geweest, maar toch staan ze nu weer voor ons klaar. Dat is geweldig.”

Speeldata

De laatste puntjes zijn inmiddels op de i gezet en iedereen is er klaar voor de planken op te gaan. De speeldata van de Hôrster Revue zijn: 12, 13, 14, 17, 19, 20, 21, 24, 27 en 28 april, in de Mèrthal in Horst. Alle voorstellingen beginnen om 20.00 uur, met uitzondering van de voorstelling op 28 april. Deze start om 18.00 uur. Kaarten zijn nog te verkrijgen via www.ticketcrew.nl/tickets/horster-revue

Tekst en beeld: Floor Velthuizen