Reliek heilige Bernadette doet Tienray aan

wo 3 apr, 13:40 Algemeen
Afbeelding

De schrijn met de reliek van de heilige Bernadette Soubirous maakt in april een rondgang langs veertien plaatsen in Nederland. Eén van die plaatsen is Tienray, ‘Klein Lourdes’, waar belangstellenden de reliek op donderdag 4 april kunnen vereren.

Bernadette Soubirous (1844-1879) zag als 14-jarig meisje in 1858 in een grot in Lourdes achttien keer een verschijning van Maria. Lourdes ontwikkelde zich daarna tot een van de belangrijkste Mariabedevaartplaatsen ter wereld. Vanuit Nederland gaan jaarlijks duizenden mensen op bedevaart naar Lourdes. Onderweg maken velen een tussenstop in Nevers, waar het lichaam van Bernadette ligt opgebaard.


Bij gelegenheid van haar zalig- en heiligverklaring werd het graf van Bernadette geopend. Haar lichaam bleek nog intact. Sindsdien ligt ze in een glazen schrijn opgebaard in het klooster Saint-Gildard in Nevers. Enkele stukjes van haar lichaam worden in een reliekschrijn in Lourdes bewaard. Een deel daarvan komt nu naar Nederland.
De schrijn met de reliek van Bernadette in april een rondgang langs de zeven Nederlandse bisdommen en wordt op veertien plaatsen ontvangen. In deze kerken en bedevaartplekken is gelegenheid om de reliek te vereren. Er zijn vieringen, gebedsmomenten, processies, lezingen en filmvoorstellingen over Bernadette gepland.


Op donderdag 4 april arriveert de reliek ’s ochtends in Tienray. Na aankomst is er een stil gebed bij de reliek bij de Lourdesgrot in de Tienrayse kerk. Om 14.00 uur volgt de viering van de gebaren van Lourdes en een ziekenzegening. Vervolgens is er om 18.00 uur een mis en een lichtprocessie met deelname van vormelingen en communicanten. Om 20.00 uur vertrekt de reliek ten slotte naar het bisdom Haarlem-Amsterdam.