Horst aan de Maas en Peel en Maas meest geëlektrificeerde gemeenten van Limburg

vr 23 feb, 08:30 Algemeen
Afbeelding

Volgens de Eco-Electric Index (EEC), ontwikkeld door duurzaamheidsplatform Slimster, mogen gemeente Peel en Maas en Horst aan de Maas zich de meest geëlektrificeerde gemeenten van Limburg noemen. Dit te verklaren door de productie van eigen stroom (met bijvoorbeeld zonnepanelen), elektrisch verwarmen (met warmtepompen) en elektrisch rijden.

Voor het creëren van de Eco-Electric Index heeft Slimster berekend welke hoeveelheid CO2-uitstoot een doorsnee huishouden bespaart door te investeren in zonnepanelen, een warmtepomp en een elektrische auto. Hierdoor wordt de elektrische auto voor 25 procent meegewogen bij het vaststellen van de EEC, terwijl zowel zonnepanelen als een warmtepomp elk een aandeel van 37,5 procent krijgen toegewezen. Gemeente Peel en Maas en Horst aan de Maas scoren beiden een EEC van 5.

Als er gekeken wordt naar het percentage woningen dat zonnepanelen bevat, scoren Peel en Maas en Horst aan de Maas beiden boven de 50 procent. Naar verhouding zijn de meeste zonnepanelen te vinden in de gemeente Maasgouw. Daar wekt 52,4 procent van de huishoudens eigen stroom op. Maastricht kent met 17,6 procent het laagste percentage woningen met zonnepanelen van de provincie Limburg.

Op het gebied van warmtepompen staat Peel en Maas op de tweede plek. Koploper is gemeente Vaals waarbij één op de tien woningen een warmtepomp telt. Dat is twee keer zoveel als in Peel en Maas. Kijkend naar het percentage huishoudens met een elektrische auto, dan is het Horst aan de Maas dat de hoogste score noteert. 3,3 procent van de auto’s in die gemeente heeft inmiddels een accu. De verschillen op dit gebied zijn echter niet groot.

Het persbericht van Slimster is hier te lezen.