Banner op A73 moet toenemende armoede onder kinderen helpen op politieke agenda te zetten

ma 20 nov., 09:47 Algemeen
Afbeelding

Middels een banner aan de fietsbrug over de A73 bij Grubbenvorst vraagt SP Horst aan de Maas sinds zondag 19 november extra aandacht voor toenemende armoede onder kinderen. De partij vindt dat de afgelopen jaren vooral pleisters zijn geplakt, in plaats van het probleem bij de wortels aan te pakken.

Cijfers van het Centraal Planbureau wijzen uit dat er in Nederland dit jaar naar verwachting ruim 230.000 kinderen opgroeien in armoede. Het gaat dan om kinderen die zonder ontbijt naar school gaan, zich niet kunnen aansluiten bij een sportclub of niet mee kunnen met leeftijdsgenoten als zij leuke dingen gaan doen.

Geen eerlijke kans

De partij is van mening dat ieder kind dezelfde kansen moet krijgen en dat de tijd van pleisters plakken voorbij is. “Niemand kiest ervoor om op te groeien in armoede en kinderen hebben niet eens een keuze. Het zijn politieke keuzes die ervoor zorgen dat kinderen in armoede opgroeien en waardoor de tweedeling in de maatschappij stijgt. De kansen die je in het leven krijgt zijn nog steeds afhankelijk van de plek waar je wieg staat, waar je als kind in wordt gelegd”, stelt Sebastian Lutterberg, voorzitter van SP Horst aan de Maas.

Minimumloon

De oplossing zit volgens de SP onder andere bij een verhoging van het minimumloon naar 16 euro, omdat op die manier ook de uitkeringen en overige lonen meestijgen. Daarnaast wil de partij het eigen risico afschaffen en wonen, boodschappen en energie weer betaalbaar maken.