Lotgenoten vinden steun en houvast bij invulboek van Sevenumse Inge die zelf borstkanker overwon

zo 12 nov., 09:43 Algemeen
Afbeelding

Kort na de geboorte van haar tweede zoon bleek het goed mis. Inge had borstkanker. Als vorm van verwerking besloot ze tijdens het soms zware proces dat volgde, haar gedachten toe te vertrouwen aan het papier. Haar woorden, ervaringen en hersenspinsels bieden nu, in boekvorm, houvast voor mensen in hetzelfde schuitje. Het resultaat is INGErlijke kracht: een invulboek vol invulvragen, opdrachten en tips voor kankerpatiënten. Schrijfster is Inge Hoogers (31) uit Sevenum. 

Chemo’s, bestralingen, immuuntherapie en een operatie: Inge kreeg het allemaal voor haar kiezen tijdens de bestrijding van borstkanker, met uitzaaiingen in de klieren van haar oksel. Ook haaruitval, flink ziek zijn en de ene na de andere mentale opdoffer bleven haar niet bespaard. Ze deelde haar gedachten en gevoel tijdens het proces niet alleen met haar naasten, maar vertrouwde deze ook toe aan het papier. Ze schreef dagboeken vol tijdens haar traject. “Mijn eigen woorden werden daardoor ook mijn eigen kracht. Het hielp me om de vooruitgang in te zien. Als ik teruglas wat ik op de donkerste dagen schreef, besefte ik hoeveel verder ik alweer was. En soms was het ook gewoon fijn om het aan papier toe te vertrouwen, in plaats van mijn gezin en naasten er mee te ‘belasten’.”

Medische molen

Pas 29 jaar oud was Inge toen ze werd getroffen door borstkanker. “Ik had al langer het idee dat er iets niet helemaal goed zat”, blikt ze terug. “Met de borstvoeding liep het niet zoals ik dat gewend was. Bij onze eerste zoon ging het probleemloos. Dat, in combinatie met het feit dat ik iets in m’n borst voelde wat er niet hoorde te zitten, maakte dat ik naar de huisarts ging.” Inge komt na dat bezoekje al snel in de medische molen terecht. “Al gauw bleek het om een tumor te gaan. Op 24 december, de dag voor Kerst, kregen we te horen dat het echt niet goed was.”

Uitzaaiingen en anti-hormonale therapie

Uit scans bleek een gezwel in haar borst te zitten, en ook in de lymfeklieren van een oksel waren uitzaaiingen te vinden. “De rest van het lichaam was gelukkig schoon.” Inge kreeg te horen dat de artsen ernaar gingen streven om haar met behandelingen weer volledig beter te maken. “Dat was een hele opluchting. Zodra je hoort dat je kanker hebt, is één van de eerste dingen die je wilt weten of je überhaupt nog beter kunt worden.” Wel brak er een zware periode aan. Waar het geluk dat hoort bij gezinsuitbreiding normaliter zou moeten prevaleren, stond het leven van Inge en haar jonge gezin op veel momenten in het teken van haar ziekte. “Inmiddels ben ik schoon, maar de behandeling is nog niet achter de rug. Controles op gezette tijden blijven en de komende jaren krijg ik medicijnen, wat anti-hormonale therapie is”, vertelt ze.

Vertrouwen was zoek

Het vertrouwen in haar lichaam was volledig zoek, maar goed nieuws bij controle-momenten zorgt ervoor dat ze dat stukje bij beetje weer terugwint. Het zorgt voor een boost van de moraal. Een gevoel dat Inge ook ervoer wanneer ze haar eigen bijdrages in een dagboek, waarin ze tijdens de behandelingen van haar ziekte iedere dag schreef, teruglas. “Ik ontdekte welke positieve invloed het schrijven op me had. Ik putte kracht uit mijn eigen woorden, en dat gun ik eigenlijk iedereen die behandelingen moet ondergaan tegen kanker.”

Handvaten en praktische tips

Het resultaat van die wens is INGErlijke kracht. Een invulboek bestaande uit 260 pagina’s, vol met persoonlijke verhalen, tal van relevante vragen, doe-opdrachten, informatie, tips en ervaringen. Met zorg samengesteld en bedoeld voor patiënten die kanker hebben en net als Inge ook uitzicht hebben op genezing. “In de hoop dat ze er kracht uit halen. Dat het handvaten biedt op momenten dat het even wat moeilijker is. Het invulboek staat ook vol met praktische tips”, legt Inge uit. “Over het vergoed krijgen van taxikosten, bijvoorbeeld. Dat lijkt iets onbeduidends, maar je wilt niet bezig zijn met dat soort zaken wanneer je midden in je behandelingen zit. Dat kost al energie genoeg.” Dat haar opzet – een beetje hulp bieden aan mensen die midden in het zware genezingsproces zitten – werkt, blijkt wel uit de eerste reacties. Dat die positieve van geluiden nu bij haar terugkeren, emotioneert Inge zichtbaar. “De eerste reacties zijn hartverwarmend. Dat doet iets met me. Het is precies dé reden waarom ik bloed, zweet en tranen in dit boek heb gestopt. Toen bleek dat zoiets nog niet bestond, ben ik direct aan de slag gegaan.” Ze kreeg daarbij hulp van onder andere een arts en haar begeleiders bij het VieCuri-ziekenhuis in Venlo. 

Steun en houvast

Zelf mocht Inge tijdens haar ziekteproces ook rekenen op heel veel steun. Van haar gezin. Van haar familie. Van al haar naasten. En zeker ook van pen en papier. “Schrijven is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar met dit invulboek hoop ik dat anderen er wel net zoveel kracht uit kunnen putten.” Een steuntje in de rug, hoe klein soms ook, dat ze graag iedereen met kanker zou willen geven. “Dit boek is specifiek bedoeld voor mensen die licht aan het einde van de tunnel zien. Die te horen hebben gekregen dat genezing mogelijk is. Er is echter nog een hele grote andere groep, voor wie dat niet geldt wanneer ze de diagnose krijgen. Voor die groep, en zeker ook voor hun naasten, zou het fijn zijn als er een soortgelijk boek komt dat voor enige houvast kan bieden”, legt ze uit. “Zelf had ik zicht op genezing, maar ik zou graag mee willen werken aan een boek voor mensen bij wie dat anders is. Als het bij ook maar één iemand een klein verschil kan maken, dan is het wat mij betreft geslaagd.” Het is tekenend voor Inge, die haar eigen donkerste dagen gebruikte om bij anderen voor een beetje licht in de duisternis te zorgen. 

INGErlijke kracht is te koop op ingerlijkekracht.nl en kost 22,95 euro. “Ik hoop dat het invulboek een steun mag zijn op de weg die iemand af moet leggen naar de genezing van kanker.” 

Tekst: Jelle van Hees

Beeld: Hint vormgeving