‘Ga arbeidsmigranten eindelijk eens behandelen als mensen’

1 nov 2023, 09:52 Algemeen
Edward-Media
Afbeelding

Aan de Erik de Rodeweg in Sevenum werd op maandag 2 oktober een jonge Litouwse arbeidsmigrant, samen met zijn achtergebleven bezittingen, gevonden in een net gemaaid grasveld. Hij bleek overreden door een hakselaar. De waarschijnlijk dakloze arbeidsmigrant kwam om het leven bij een even noodlottig als schrijnend ongeval. Het incident wierp wederom de vraag op hoe gemeenten het toenemend aantal dakloze arbeidsmigranten beter in beeld kan krijgen. De SP greep het burgerpodium, onderdeel van de raadsvergadering van dinsdag 31 oktober, om aandacht te vragen voor het onderwerp.

“Wat opvalt bij de nasleep van deze droevige gebeurtenis, is dat huisvesters van arbeidsmigranten aangeven de desbetreffende persoon niet te kennen. Wellicht logisch, want op het moment dat de persoon is ontslagen en zijn huisvesting moet verlaten, telt deze persoon niet meer voor de huisvester”, schetste de heer Lutterberg de problematiek rond dakloze arbeidsmigranten namens SP Horst aan de Maas. 

“Ook ontbreekt opvang voor deze groep. Alleen bij vorst mogen ze naar de daklozenopvang. Het is sowieso een grote stap voor deze mensen, om direct na ontslag aan te kloppen bij een daklozenopvang. Even daarvoor had de betreffende arbeidsmigrant namelijk nog wél werk, huisvesting en kon hij of zij in eigen onderhoud voorzien. Als dakloze arbeidsmigrant valt je in Nederland tussen wal en schip.”

Ook gemeente treft blaam

Volgens de SP zit een deel van het probleem bij de werkgevers en huisvesters van arbeidsmigranten, maar ook gemeente Horst aan de Maas treft blaam. “Huisvesting is vaak gekoppeld aan werk. De gemeente werkt nog steeds mee aan nieuwe situaties waar deze twee factoren met elkaar verbonden zijn.” Dat de huidige situatie inderdaad onwenselijk is, erkent ook het College van B&W van Horst aan de Maas. “Voor het grootste deel van de ondernemers die ik spreek, telt de arbeidsmigrant wel degelijk. En voor de gemeente al helemaal. Wij nemen dan ook geen genoegen met het uitblijven van antwoorden op de vraag waar de Litouwse arbeidsmigrant, die in Sevenum werd gevonden, heeft gewoond en gewerkt”, reageerde het college bij monde van wethouder Roy Bouten.

Vergunningen intrekken

Ook zijn er meerdere locaties binnen de gemeente bekend waar regelmatig dakloze arbeidsmigranten in de buitenlucht overnachten. “We willen daar ook graag over getipt worden door onze inwoners. We voelen ons verantwoordelijk, waar iemand oorspronkelijk ook vandaan mag komen”, aldus Bouten. In de hoop schrijnende situaties in de toekomst vaker te kunnen voorkomen, is er nieuw beleid in de maak waarmee het makkelijker moet worden om sancties op te leggen. “We kennen de voorbeelden waar het niet goed geregeld is. Waar paspoorten worden ingenomen en waar arbeidsmigranten niet naar een arts kunnen. Daar willen we hard in kunnen grijpen. Wat mij betreft wordt de mogelijkheid om vergunningen in te trekken onderdeel van het nieuwe beleid.”

Tekst: Jelle van Hees