“Als Jos niet meer kan gaan zwemmen, is het gedaan met zijn vrolijkheid”

do 14 sep., 13:00 Algemeen
Afbeelding

Een nieuwe bus voor de verstandelijk en lichamelijk gehandicapte Jos Elbers uit Horst, dat is het doel van een crowdfunding die is opgezet door zijn familie. In totaal is er 7.500 euro nodig om zijn kwaliteit van leven te kunnen waarborgen.

“Jos gaat iedere week zwemmen”, vertelt Ingrid Elbers-Classens. Het nichtje van Jos is één van de initiatiefnemers van de crowdfunding. “Hij vindt het zwemmen niet alleen leuk, het is ook broodnodig om zijn lichamelijke achteruitgang af te remmen. Om te kunnen gaan zwemmen, is er echter een busje nodig. De huidige komt helaas niet meer door de komende apk-keuring”, vat ze het probleem samen.

Gemoedstoestand

En die apk-keuring verloopt op 1 oktober. “Eigenlijk is de bus nu al afgeschreven. Korte stukjes gaan nog net, maar het is behelpen”, geeft Ingrid aan. “Jos staat alom bekend om zijn vrolijkheid. Het zwemmen speelt een hele grote rol in zijn gemoedstoestand. Als dat wegvalt, merk je het direct aan Jos.” De familie van Jos deed weleens een beroep op de gemeentetaxi bij de ritjes van en naar het zwembad. “Helaas werkt dat niet voor hem. Je kunt hem niet zomaar uit het water halen en omkleden. Dat kost simpelweg best wat tijd. En als hij moe is, moet hij er ook meteen uit. Een taxi kan niet onnodig lang op Jos wachten, en andersom is dat ook geen optie. Dat maakt het lastig”, duidt Ingrid de noodzaak van eigen vervoer.

Niet goedkoop

Een bus is echter niet goedkoop. Er is zo’n 12.500 euro nodig, waarvan Jos er zelf 5.000 kan betalen. “We hopen voor 1 oktober het resterende bedrag in te zamelen, maar als dat later is, dan is dat maar zo. Het belangrijkste is dat Jos weer kan gaan zwemmen”, vertelt Ingrid. “De crowdfunding loopt hartstikke goed. Op dit moment komen we echter nog zo’n 2.000 euro tekort.”

Doneren

Er kwam tot op heden al zo’n 5.500 euro binnen via de crowdfunding. Mensen dragen Jos dan ook een warm hart toe. “Het mooie is dat Jos zelf ook een beetje mee lijkt te krijgen wat er allemaal voor hem op touw wordt gezet”, zegt Ingrid enthousiast. “Toen hij onlangs met een begeleider van Dichterbij statiegeldflessen inleverde voor de actie, zei hij ‘ik krijg een nieuwe bus’. We hadden niet gedacht dat Jos zou begrijpen wat we aan het doen zijn, maar dat geeft tegelijkertijd ook aan hoe belangrijk het voor hem is.” Een deel van het geld komt binnen via statiegeldflessen, die op diverse plekken kunnen worden ingeleverd. Op www.tinyurl.com/joselbers wordt door de familie de huidige stand van zaken gecommuniceerd, net als informatie over de lopende acties waaraan kan worden bijgedragen. Daarnaast is het mogelijk om te doneren middels een betaalverzoek. Dat kan via www.tinyurl.com/donerenjos

Tekst: Jelle van Hees