Vier gouden huwelijken in één Swolgense straat: trouw aan elkaar én aan de buren

14 sep 2023, 08:29 Algemeen
Afbeelding

Een uitbundige serenade en feest op de Generaal Dempsystraat in Swolgen, begin deze maand. Daar werd door dorpsgenoten stilgestaan bij het opmerkelijke feit dat liefst vier paren deze zomer een gouden huwelijk te vieren hadden. Extra opmerkelijk: de vier paren zijn ook nog eens buren van elkaar.

Vijftig jaar getrouwd zijn is allesbehalve een vanzelfsprekendheid. Een gouden huwelijk vieren is dan ook geen alledaagse gebeurtenis. Maar vier gouden huwelijken tijdens één zomer in hetzelfde dorp? Dat mag zelfs een unicum worden genoemd. En alsof dat nog niet opvallend genoeg is, zijn de vier gelukkig getrouwde stellen ook nog eens elkaar buren. Als jonge twintigers betrokken ze een nieuwbouwwoning op de Generaal Dempsystraat in Swolgen. Op die plek, bij hun eigen woningen, werden ze begin deze maand gefêteerd middels een serenade van Fanfare Vriendenkring Swolgen, die samen met de dorpsraad deze opmerkelijke gebeurtenis niet zomaar voorbij wilden laten gaan.

Succesformule

Voor de Swolgense families Kursten-Aerts, Rutten-Cox, Deenen-Christians en Kursten-van Rijswick, is 2023 niet zomaar een jaar. Stuk voor stuk gaven ze vijftig jaar geleden, tijdens de zomer van 1973, het jawoord. Gezien het feit dat bijna 40 procent van de huwelijken in Nederland geen stand weet te houden, rijst de vraag wat de succesformule is voor de Swolgense trouw en loyaliteit. “Een huwelijk is geven en nemen, maar vooral ook blijven praten met elkaar”, zijn José en Hay Kursten-van Rijswick stellig. 

Goede band

Ook Hay en José wonen – net als de drie andere jubilarissen - sinds hun huwelijk in een woning aan de Generaal Dempsystraat. Sterker nog: Hay bouwde zelf mee aan de woningen, waarvan hij en zijn vrouw er eentje al vijftig jaar hun thuis noemen. “Begin jaren 70 werden de huizen in deze straat gebouwd, en sindsdien wonen we hier met heel veel plezier”, zegt het stel trots. “We hebben een vertrek uit deze straat eigenlijk nooit overwogen. Waarom zouden we ook? We kunnen hier nog prima vooruit. Zolang we kunnen, is er geen noodzaak om te vertrekken. We hebben bovendien de ruimte om er een levensloopbestendige woning van te maken, mocht dat op termijn nodig zijn.” Ook het feit dat ze al vijftig jaar dezelfde buren hebben, is daar een belangrijke factor in. “De onderlinge band is erg goed. Dat is altijd al zo geweest. We houden voor elkaar de tuin bij en bieden hulp waar nodig. We staan graag klaar voor onze medemensen. Op donderdag bezorgen we dorpsblad de Haverkist, tegelijk met de HALLO”, vertelt José.

Geen Tinder

Anders dan tegenwoordig, waren er vijftig jaar geleden geen hulpmiddelen als Tinder om een zetje in de juiste richting te geven bij het vinden van de ware. “Wij kwamen elkaar tegen op de Swolgense kermis”, zegt José over die eerste ontmoeting. “Ik ging uit in Swolgen en liep Hay daar tegen het lijf. Zo ging dat toen, je ontmoette elkaar bij de kermis of tijdens carnaval.” Het bleek het begin van een lang en gelukkig leven samen. Meer dan een halve eeuw na die eerste ontmoeting mogen Hay en José zich inmiddels ook de trotse grootouders van zeven kleinkinderen noemen. Het stel deelt al ruim vijftig jaar lief en leed met elkaar. 

Net zoals de families Kursten-Aerts, Rutten-Cox en Deenen-Christians – voor Hay en José beter bekend als de buren – dat doen. En dat is best bijzonder, zo vond ook de dorpsraad van Swolgen. Reden genoeg voor een serenade, die maandag 4 september onverwachts werd gegeven. “Dat was een schitterende verrassing. Opeens stond de fanfare voor de deur en was er een onverwachts feestje”, blikt het gouden stel terug. “Een schitterend en veelzeggend gebaar.”

Tekst: Jelle van Hees

Beeld: Dorpsraad Swolgen

Afbeelding