Nieuwe beheerder wil dat De Wingerd weer van en voor heel Sevenum wordt

do 24 aug., 07:43 Algemeen
Afbeelding

De toekomst van De Wingerd, het gemeenschapshuis in Sevenum waar het al enkele jaren veel stiller is dan eigenlijk de bedoeling is, ziet er weer wat rooskleuriger uit. In de persoon van Mirjam van Eijk is er een nieuwe beheerder gevonden, die voor meer leven in de brouwerij en saamhorigheid moet gaan zorgen.

Het was een drukbezochte informatieavond eind mei, waarbij de toekomst van De Wingerd met inwoners van Sevenum werd besproken en het toekomstig Stichtingsbestuur werd voorgesteld. Eén van de aanwezigen in de zaal was Mirjam van Eijk. Ze was er puur uit interesse, zoals ze wel vaker naar avonden gaat waarbij er zaken over haar dorp worden besproken. “Daar hoorde ik dat er grote behoefte was aan een nieuwe beheerder. Na even googelen kwam ik bij de vacature terecht, want ik was nieuwsgierig naar wat die functie inhield. Niets voor mij, dacht ik in eerste instantie. Het ging om een fulltimebaan en ik voldeed niet aan alle gestelde eisen”, vertelt ze. Mirjam, die nu nog op parttimebasis een functie bekleedt in het bedrijfsleven, werd door derden echter op andere gedachten gebracht.

Potentieel benutten

“Waarom zou ik reageren? Ik woon dan wel al twintig jaar in Sevenum, maar kom oorspronkelijk niet van hier. Er waren wat mij betreft nogal wat beren op de weg. Tot ik vanuit verschillende kanten de vraag kreeg of het niets voor mij zou zijn, een functie als beheerder van De Wingerd. Dan begint het toch te kriebelen.” Ze besluit een vrijblijvend gesprek aan te gaan met bestuursleden van Stichting exploitatie De Wingerd, waarna ze al gauw een officiële sollicitatiebrief stuurt. “Ik heb verteld hoe ik denk nieuw leven in De Wingerd te blazen.” Want dat is de belangrijkste taak van Mirjam: het gemeenschapshuis, dat al jaren niet het volledige potentieel benut, weer laten floreren. En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Sinds eind 2019 ligt de exploitatie op z’n gat. Nadat echtpaar Van Gasteren toentertijd moest wijken, stopte ook de aangestelde opvolger al na korte tijd. Ook de coronaperiode deed het cultureel centrum weinig goeds.

Win-winsituatie

Er wacht dan ook aardig wat werk op Mirjam, om een kentering teweeg te brengen. Aan haar enthousiasme gaat het echter niet liggen. “De komende periode ga ik samen met het Stichtingsbestuur bij Sevenumse verenigingen langs om de behoeftes te peilen. De Wingerd wordt nu niet ‘bewoond’ door de jongere leeftijdsgroepen, maar ik vind het belangrijk dat iedere Sevenummer zich er weer thuis gaat voelen”, legt ze uit. “Daar wil ik energie en tijd aan spenderen. En samen met Sevenumse ondernemers en horeca ideeën bedenken en activiteiten organiseren. Ik hoop gebruik te mogen maken van hun expertise. De Wingerd wordt geen concurrent, maar een partner om mee samen te werken. Een win-winsituatie voor iedere bewoner.”

Zonde en kapitaalvernietiging

Hoe dat er concreet uit gaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Daarvoor gaat de nieuwe beheerder, die 1 september start op parttimebasis en een maand later fulltime aan de slag gaat in en met het gemeenschapshuis, in overleg met het nieuwe Stichtingsbestuur dat vanaf 1 september de taken overneemt van het interim-bestuur. “Ik heb duizend ideeën, maar moet nog horen wat wel en wat niet kan. Het hangt ook af van de verenigingen en hun behoeften. De Wingerd is een huis van de gemeenschap dat nu niet op die manier gebruikt wordt. Dat is eeuwig zonde en kapitaalvernietiging.” Om het cultureel centrum voor een bredere doelgroep aantrekkelijker te maken, gaan er enkele aanpassingen volgen. “Daarmee hoop ik het hipper en toegankelijker te maken. Ik wil ervoor zorgen dat mensen weer positief over De Wingerd gaan praten. Met als uiteindelijk doel dat het gemeenschapshuis er weer voor de hele Sevenumse gemeenschap is.”

Tekst: Jelle van Hees