Ruim 2 miljoen beschikbaar voor realisatie tachtig flexwoningen in gemeente

7 jun 2023, 10:21 Algemeen
Afbeelding

Gemeente Horst aan de Maas gaat tachtig flexwoningen realiseren voor spoedzoekers. Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 6 juni stemde de raad in met het beschikbaar stellen van een krediet van 2.075.000 euro voor de grondexploitaties voor de locaties Westsingel (Horst), Kerkbosweg (America) en Mgr. Jenneskensstraat (Meerlo). Wel moeten de flexwoningen uiterlijk maart 2026 gerealiseerd zijn, anders worden de gelden gebruikt voor permanente woningbouw.

Omdat de raad benadrukte dat snelheid in het proces en snelle realisatie bij dit voorstel van groot belang zijn, werd een amendement ingediend door de partijen CDA, Essentie, D66-GroenLinks en PvdA. Hierin voegden zij een extra beslispunt toe aan het conceptbesluit van het College van B&W. Deze luidde dat indien deze pilot voor het realiseren van flexwoningen niet vóór 31 maart 2026 gerealiseerd is, de resterende gelden bij de vaststelling van de jaarstukken 2026 herbestemd worden voor reguliere woningbouw. “Het staat buiten kijf dat er behoefte is aan woningen die snel gerealiseerd kunnen worden”, aldus Eric Brouwers (CDA). “Er kleven risico’s aan het project. We lossen knelpunten op, maar zitten vijftien jaar met onzekerheid. We zetten mogelijke ontwikkelingslocaties vijftien jaar op slot en de omgeving is kritisch. Hierdoor kan het project vertraging oplopen.” Daarnaast haalde Brouwers de verkeerstechnische afwikkeling aan. “Dit is niet meegenomen in het voorstel, maar is relevant voor succesvolle uitvoering van het project. Mocht het realiseren van deze woningen langer duren dan deze collegeperiode, vinden we dat het geld dat we als gemeenschap hierin steken geen goede investering is. De investering moet leiden tot een snelle oplossing om de uitdaging die we hebben op het gebied van huisvesting te verkleinen.” Kay Thijssen (Essentie) voegde hieraan toe dat daarom een soort ultimatum gesteld is. “Flexwoningen lijken de heilige graal, mits er tempo op zit en snelheid gemaakt wordt. Mocht realisatie in deze raadsperiode niet lukken, dan kunnen we die gelden beter gaan gebruiken voor permanente woningbouw.”

Ontbreken businessplan

BVNL stemde niet in met het voorstel. “We krijgen in de raad te horen dat we 2 miljoen moeten geven aan iets waar we wederom geen businessplan voor hebben ontvangen. Waar gaan deze miljoenen naartoe”, vroeg Imke Emons zich af. “Dit plan is te onduidelijk en wij kunnen hier niets mee.” Ook VVD vond het plan niet goed genoeg. “Er is geen verkeersplan meegenomen voor alle drie de locaties”, benoemde Yvonne Douven. “Verder is het duidelijk dat er geen sociaal draagvlak is voor deze woningen op de locaties waar ze nu gepland zijn. We zijn voorstander van het bouwen van extra woningen, maar dan wel met een beter en duidelijker plan.”

Wethouder Roy Bouten kon zich vinden in het amendement. Op de opmerkingen van BVNL reageerde hij fel. “Als u nu tegenstemt, en wij als college het komende anderhalf jaar niets kunnen, voer ik over drie maanden weer de discussie met u wie voorrang krijgt op sociale huur. Als u ‘ja’ zegt, kunnen tachtig mensen sneller de sleutel van een nieuwe woning omdraaien dan wanneer we wachten op permanente woningbouw.” 

Het amendement werd aangenomen door alle partijen, behalve VVD en BVNL. Daarmee kan gestart worden met de grondexploitaties.

Tekst: Floor Velthuizen